ANO chce šéfa Sněmovny. Babiš to být nemá

Předseda Ano 2011 Andrej Babiš

Předseda Ano 2011 Andrej Babiš Zdroj: Dusan Kutner, E15

Nové parlamentní strany ANO a KDU-ČSL dál postupují jednotně a před vyjednáváním o vládě vyslovily své požadavky. Poslanec z klubu ANO má šéfovat Sněmovně a počet výborů se má snížit o jeden. Obě strany tak chtějí šetřit na provozu sněmovny.

Politické hnutí miliardáře Andreje Babiše ANO bude požaduje post předsedy Sněmovny, řekla to po jednání s lidovci místopředsedkyně hnutí Věra Jourová. Kdo by mohl funkci obsadit, Jourová neřekla. Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek poté jen uvedl, že Andrej Babiš kandidátem na šéfa Sněmovny není.

Se zástupci KDU-ČSL se ANO dohodlo na tom, že budou prosazovat snížení počtu výborů, podvýborů a komisí. Chtějí rovněž, aby Sněmovny měla čtyři místopředsedy. Počet výborů by se podle návrhu mohl snížit ze 17 na 16 tím, že by byl vytvořen společný výbor pro obranu a bezpečnost.

„Budeme navrhovat i razantní snížení počtu podvýborů, komisí a stálých delegací. Výsledkem bude úspora v řádu několika milionů ročně. Obě strany preferují čtyři místopředsedy sněmovny,“ stojí ve společném prohlášení ANO a KDU-ČSL.

Zástupci obou stran dnes také řekli, že platí jejich dřívější postoj k možnému vstupu do vlády s ČSSD. Buď do vlády půjdou obě strany, nebo ani jedna. V úvahu připadá také tolerance menšinové vlády ČSSD i čistá opozice.

ANO i KDU-ČSL se již zabývají i problematikou státního rezpočtu. „Seznamujeme se s vládním návrhem státního rozpočtu pro rok 2014. Vyvineme maximální snahu, abychom zabránili rozpočtovému provizoriu, případně aby bylo co nejkratší. Bude-li to možné, budeme usilovat o snížení rozpočtového schodku, který navrhuje vláda. Analyzujeme Senátem schválená zákonná opatření a diskutujeme o tom, co by se stalo, kdyby je Poslanecká sněmovna neschválila,“ stojí ve společném prohlášení.