ANO může podpořit Junckera

Martin Schulz (vlevo) a Jean-Claude Juncker

Martin Schulz (vlevo) a Jean-Claude Juncker Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Evropsky parlament

Zda bude novým šéfem Evropské komise kandidát evropské pravice (EPP), lucemburský expremiér Jean-Claude Juncker či kandidát evropské levice (S&D), nynější šéf Evropského parlamentu Martin Schulz, mohou rozhodnout i noví europoslanci hnutí ANO. Ti sice míří k evropským liberálům (ALDE), ale dobře vědí, že liberální kandidát na předsedu komise, belgický expremiér Guy Verhofstadt, prakticky nemá šanci.

Koho ze dvou favoritů tedy europoslanci ANO po volbách do Evropského parlamentu podpoří? „Takovou diskuzi bychom v ANO teprve vedli, nicméně za sebe říkám, že vidím větší programový překryv s Junckerem, navíc se velmi dobře známe,“ říká lídr eurokandidátky ANO Pavel Telička.

Podpora ANO a dalších liberálních stran může být pro zvolení nového šéfa komise klíčová. Podle Lisabonské smlouvy se nově musí přihlížet k výsledkům eurovoleb a Juncker i Schulz se už pasovali do role nového šéfa komise. Souboj pravicového a levicového bloku je přitom velmi těsný. Podle celoevropského průzkumu PollWatch 2014 získá EPP 216 křesel proti 205 místům pro S&D. Klíčové budou patrně menší frakce jako liberálové s odhadovanými 63 křesly.

Ve volební kampani ale ANO zatím musí jasně stát za Verhofstadtem: „Je to lídr, výborný vyjednávač, rozumí střední a východní Evropě. Cením si rovněž jeho týmovosti. Pro mě je silným kandidátem, což neznamená, že se v některých věcech názorově nerozcházíme,“ chválí Telička liberálního kandidáta.