Antimonopolní úřad zamítl rozklad Kapsche, kontrolorem mýtného systému bude CGI

Mýtná brána na D1

Mýtná brána na D1 Zdroj: ČTK

mýtná brána
Mýtná brána na D1
3
Fotogalerie

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj zamítl rozklad firmy Kapsch proti tendru na supervizora elektronického mýta. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) může uzavřít smlouvu o auditu výběru mýta s vítěznou firmou CGI. Kapsch uvedl, že nejspíš podá proti rozhodnutí žalobu ke krajskému soudu.

Společnost Kapsch byla neúspěšným účastníkem v tendru. Vítězná CGI kontrolovala výběr mýta v předchozím mikrovlnném systému a v současnosti roli supervizora výběru mýta vykonává na základě dodatku smlouvy s ŘSD. Vyhrála s nabídkou 210 milionů korun na dobu deseti let, Kapsch požadoval o 85 milionů více.

Kapsch si u antimonopolního úřadu stěžoval, že zakázka byla ušita na míru uchazeči, který už mýto kontroloval, tedy firmě CGI. Předseda Rafaj však v odůvodnění svého rozhodnutí označil důvody, kterými zadavatel obhajoval pravidla pro hodnocení jako "dostatečně racionální, logické a přiměřené s ohledem na charakter veřejné zakázky a oprávněné potřeby zadavatele," vyplývá z tiskové zprávy úřadu.

Podle Kaspche je verdikt výsledkem chaotického a nekompetentního rozhodování úřadu. "Intenzivně proto zvažujeme, že v nejbližších dnech proti rozhodování ÚOHS podáme žalobu ke Krajskému soudu v Brně," řekl ČTK mluvčí firmy David Šimoník. Podle něj nelze brát rozhodování antimonopolního úřadu vážně. "Jen v mýtné kauze předvedli za poslední roky několik názorových veletočů, takže je nezbytné počkat na rozhodnutí nezávislých soudů," dodal.

Auditor vykonává expertní kontrolu dat o provozu vozidel v mýtném systému. Podle výsledků měření pak následně stanovuje účinnost mýta, v jehožř rámci se vybere zhruba miliarda korun měsíčně.

Odvolaný ministr dopravy Vladimír Kremlík se v minulých měsících snažil jako auditora dosadit bez výběrového řízení státní firmu Cendis. Měla se stát supervizorem v případě, že by byla soutěž zrušena, a to do doby, než by stát vybral nového auditora v nové soutěži.

Od 1. ledna funguje výběr mýta prostřednictvím satelitní technologie. Provozuje jej konsorcium firem CzechToll ze skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera a slovenské SkyToll, které zvítězilo s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz systému v tendru na nový mýtný systém a jeho provozovatele loni. Systém nahradil dosavadní mikrovlnnou technologii firmy Kapsch.