Armáda vyklidí Brdy, újezdy celkově zeštíhlí o třetinu

Vojenské výcvikové prostory Jince na Příbramsku

Vojenské výcvikové prostory Jince na Příbramsku Zdroj: E15

Zhruba třetinu ze 130 tisíc hektarů celkové rozlohy tuzemských vojenských újezdů armáda předá civilní správě, na přírodně cenných územích bude vyhlášen ochranný režim. Rozhodla o tom dnes vláda. Dvacet let po pádu komunismu, kdy měla tehdejší ČSSR na 200 tisíc vojáků a cvičiště sloužila pro přípravu ke střetu s tehdy nepřátelskými západními mocnostmi, se tak újezdy přiblíží současným potřebám obrany.

„Neexistuje žádný strategicko-vojenský důvod, proč by armáda měla zabírat tak velkou plochu území. V Německu nebo Rakousku jsou tyto plochy mnohem menší,“ řekl šéf rezortu Alexandr Vondra (ODS).

Vojsko podle dřívějších návrhů obsažených v Bílé knize o obraně zcela opustí újezd Brdy mezi Příbramí a Rokycany. Prostor Libavá u Olomouce, kde žije nejvíce civilistů pod vojenskou správou, zeštíhlí o čtvrtinu. Jihočeské Boletice pak přijdou o desetinu své plochy a Hradiště na Karlovarsku o sedminu. Nejméně redukována bude rozlohou nejmenší Březina na Vyškovsku.

„Brdy původně vznikly pro potřeby dělostřelectva, v posledních letech jsou ale nejméně využívané. Dělostřelectvo tam cvičí čtyři, maximálně osm dnů za rok,“ dodal Vondra. Zeštíhlení cvičišť podle něj přinese zlepšení právního postavení civilních obyvatel, kteří v nich žijí, zároveň bude armáda vycházet vstříc požadavkům obcí na zpřístupnění okrajových částí. V Brdech ve spolupráci s rezortem životního prostředí vznikne CHKO, oblast bude zpřístupněna „měkké“ turistice a cyklistice.

„V rámci optimalizace lze uvolnit 42 tisíc hektarů z celkové rozlohy přes 129 tisíc hektarů vojenských újezdů. Jejich rozloha by se tedy měla zmenšit o zhruba 33 procent,“ uvádí materiál ministerstva. Podle vedení resortu zmenšení plochy újezdů neznamená omezení výcviku vojáků „v terénu“, zbývající plocha má být pro tyto účely dostačující.

vojenské výcvikové prostory Jince na Příbramskuvojenské výcvikové prostory Jince na Příbramsku | E15Vojenské výcvikové prostory Jince na Příbramsku

Zákonná úprava redukce vojenských výcvikových prostorů schválená vládou má jednoznačně stanovit nové hranice újezdů. Vymezená území prostorů mají být přiřazena ke katastrům přilehlých obcí, případně má zákon vyhlásit vznik nových obcí.