Asociace: Zavedení elektronické evidence tržeb by mělo být postupné

náměstkyně ministra financí Simona Hornochová

náměstkyně ministra financí Simona Hornochová Zdroj: Michael Tomes, E15

E15 Byznys Café
E15 Byznys Café
E15 Byznys Café
E15 Byznys Café
E15 Byznys Café
9
Fotogalerie
Elektronická evidence tržeb by měla být zavedena postupně. Na konferenci pořádané deníkem E15, která se evidencí tržeb zabývala, to řekl předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček. Dodal, že asociace s on-line evidencí tržeb souhlasí, je ale třeba doladit mimo jiné to, zda a pro koho nebude povinná.

„Vše, co se dělalo s dobrým úmyslem plošně, skončilo fiaskem,“ řekl dnes Havlíček. Podle něj by zavedení nemělo být hektické a mohlo by být rozděleno do několika vln od roku 2016 do roku 2018. Ministerstvo financí počítá s tím, že elektronická evidence tržeb by měla být v Česku kompletně zavedena od roku 2016. Od ledna se elektronická evidence má týkat firem, které podnikají v restauračních a ubytovacích službách. Od dubna budou do systému zahrnuty maloobchodní a velkoobchodní společnosti. Od července by měly tržby hlásit i fyzické osoby, které provozují restauraci, hotel nebo prodejnu. Evidence by se tak měla celkem týkat až 600.000 obchodníků, provozovatelů restaurací, hoteliérů, řemeslníků či poskytovatelů služeb.

Havlíček dále podotknul, že je nutné diskutovat o tom, které podnikatele ze systému případně vyřadit. Uvedl, že podle něj nedávají elektronické tržby smysl u tzv. řemesel v pohybu, jako jsou například kominíci. Otázkou je i uplatnění systému v bufetech na stadionech při přestávkách sportovních klání.

Cílem evidence tržeb je podle ministerstva financí omezení šedé ekonomiky a efektivnější výběr daní zejména DPH a narovnání tržního prostředí, kdy poctiví podnikatelé v různých oborech ekonomiky nejsou schopni konkurovat těm, kteří řádně neplatí daně. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si od zavedení elektronické evidence slibuje navýšení příjmu na daních o 12 miliard korun. Materiál je v současné době v připomínkovém řízení.

Ministr několikrát podotknul, že stát při zavedení systému inspiruje chorvatským modelem, který nepočítá s monopolním dodavatelem registračních pokladen, jak se dříve uvažovalo, ale pracuje on-line. Zkušenosti z Chorvatska podle ministra ukazují, že některé restaurace po zavedení on-line evidence tržeb zaznamenaly růst tržeb o 800 až 900 procent.

„Máme velkou výhodu, že Chorvatsko už to udělalo. Neteoretizujeme,“ uvedla dnes náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Nový systém podle ní občanům ani podnikatelům nezvýší daně a navíc narovná konkurenční prostředí. Dodala, že ministerstvo chce pro menší podnikatele, kteří se systému obávají, zřídit komunikační linky. Mají se také konat workshopy a výjezdy do regionů.

„Pokud bude přijat nějaký systém, měl by platit pro všechny obory,“ dodal Stárek.

Babiš v souvislosti se zavedením on-line evidence uvažuje také o snížení DPH u restaurací na 15 procent. S návrhem na snížení DPH restauratérům ale zatím nesouhlasí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ve středu uvedl, že ČSSD návrh nepodpoří, dokud nebude vědět, jak bude vypadat návrh státního rozpočtu na příští rok, aby vláda měla na tento krok peníze.