Až o třetinu levnější byty. Praha představuje koncept Dostupného družstevního bydlení

Bytové domy na pražském Smíchově

Bytové domy na pražském Smíchově Zdroj: E15 Michael Tomeš

Ilustrace stavby
Bytové domy na pražském Smíchově
Ceny nemovitostí v posledních letech vystřelily raketovým tempem. Nejvíce vzrostly ceny bytů v Praze.
4
Fotogalerie

V České republice je druhé nejhůře dostupné bydlení v Evropě. Tento problém pomůže vyřešit nový projekt hl. m. Prahy – Dostupné družstevní bydlení (DDB). Primárně středně příjmové skupině obyvatel umožní až o třetinu levnější byty. První pražský projekt tohoto typu vyroste v Radlické ulici v Praze 5. Město už ale jedná o výstavbě i v dalších městských částech. Nejdále jsou jednání s Prahou 12.

Projektem Dostupné družstevní bydlení (DDB) se Praha snaží přispět k vyřešení bytové krize na svém území. Nedostatek volných bytů dopadá nejvíce na skupinu obyvatel ze střední příjmové skupiny, která v Praze tvoří přibližně třetinu domácností. Praha jako člen družstva bude disponovat v každém z projektů třetinou bytů určených pro pracovníky důležité pro infrastrukturu města.

První projekt DDB se postaví v Radlické ulici v Praze 5, kde vznikne až 266 bytových jednotek. Na výstavbu nových bytů se už připravuje městská část Praha 12 a vážný zájem projevily i městské části Praha 10, Praha 13 a Praha 8. Zájemci o budoucí zapojení do bytových družstev se mohou přihlásit o více informací prostřednictvím webového formuláře.

„Družstevní bydlení je nejrychlejší cestou, jak Pražanům zajistit cenově dostupnější bydlení – a to nejenom pro mladé rodiny či seniory, ale také pro zástupce profesí klíčových pro chod a rozvoj města, například učitele, zdravotníky, hasiče nebo strážníky,“ říká radní pro oblast legislativy a podpory bydlení Hana Kordová Marvanová, která dlouhodobě usiluje o dostupné bydlení pro obyvatele Prahy. 

Hlavní výhodou projektu je, že pozemky pro stavbu bytových domů poskytne město. Díky tomu i úsporám na marži stavitele ve srovnání se zapojením komerčního developera ušetří Pražané až třetinu nákladů na pořízení bydlení.

Postup u konkrétních rezidenčních projektů DDB spočívá nejprve ve vytipování vhodných pozemků městem a náboru zájemců o zapojení do družstva. Zájemci z řad občanů musí splnit několik podmínek včetně té, že nemají vlastní bydlení. Každý člen pak dopředu zaplatí 25 procent nákladů na výstavbu přiděleného bytu a zbytek podílu splácí formou měsíčního nájemného.

V budoucnu si družstvo dům včetně pozemku může odkoupit a družstevníci mohou byty získat do vlastnictví.

Výhodou pro zájemce je fakt, že úvěr na stavbu si bere družstvo a družstevníci nemusí dokládat příjmy a nestávají se tak dlužníky. Díky zapojení města získá družstvo navíc výhodnější úrok na výstavbu.