Babiš: Miliarda navíc do rozpočtu vnitra není reálná

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Ministerstvo vnitra chce posílit rozpočet na příští rok ještě o 1,1 miliardy korun. Z toho 600 milionů korun potřebuje policie na boj proti terorismu. Sdělili to vedoucí představitelé ministerstva, policie a hasičů. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale navýšení rozpočtu vnitra o další miliardu z aktuálně navržených zhruba 63 miliard nepovažuje za reálné. Požadavky ministrů za ČSSD označil za součást politického boje, chtějí podle něj peníze, které nejsou potřeba.

Vnitro podle ministra Milana Chovance (ČSSD) letos jednání o rozpočtu zahajovalo s požadavkem na čtyři miliardy, který později o jednu snížilo. Proti původnímu návrhu dostalo příslib 1,8 miliardy a v minulém týdnu dalších 100 milionů pro dobrovolné hasiče.

Chovanec má ale podle Babiše ještě nespotřebované nároky, v minulosti například dostal 1,3 miliardy na řešení migrace. Novinářům dnes Babiš řekl, že se po letních schůzkách se zástupci ministerstev domníval, že všechny jejich požadavky jsou vypořádány. Ministři podle něj nyní přicházejí s požadavky politického rázu, sociální demokracii nezajímá výše schodku. Už žádné rezervy nemáme, jsme nadoraz, dodal.

Policie dnes také oznámila, že v polovině září skončil ze zdravotních důvodů náměstek jejího prezidenta Zdeněk Laube. Působit bude jako Chovancův poradce pro oblast bezpečnosti. Ve funkci ho zatím nahradí dosavadní ředitel Útvaru speciálních činností ředitel Milan Černek, trvalý nástupce vzejde z výběrového řízení a nastoupit by měl 1. ledna 2017. Laube je označován za hlavního architekta nedávných změn v policejní struktuře, při nichž sloučením protikorupční a protimafiánské policie vznikl nový policejní útvar. Reforma vyvolala roztržku ve vládní koalici.

Policejní prezident Tomáš Tuhý uvedl, že policie chce v příštím roce nakupovat jen nejnutnější věci. Peníze mají jít do speciálních útvarů i do vybavení policistů, kteří hlídají v ulicích. Policie chce utratit 160 milionů korun na výzbroj, třeba útočné pušky, samopaly či odstřelovací pušky.

Ochranné prostředky

Do nákupu ochranných prostředků, jako jsou třeba balistické štíty nebo pyrotechnické objekty, by police chtěla investovat 18 milionů. Zbývajících 422 milionů korun proti terorismu chce na nákup speciální techniky či aut. Podle Tuhého se jedná o prostředky, které budou používat policejní specialisté, znalci i speciální útvary.

Rozpočet chtějí navýšit i hasiči, kteří potřebují ještě 150 milionů korun, aby byli lépe vybaveni na zásahy související s terorismem. Samo ministerstvo pak podle Chovance potřebuje 150 milionů korun na opravy budov.

Vláda bude o konečné podobě rozpočtu hlasovat ve středu. Chovanec předpokládá, že s Babišem bude ještě před jednáním kabinetu o požadavcích diskutovat, předseda hnutí ANO schůzku nevyloučil. Mluvčí vicepremiéra Lucie Kubovičová ČTK sdělila, že k uzavření všech kapitol schází Babišovi ještě dohoda s ministryní pro místní rozvoj za ANO Karlou Šlechtovou.