Babiš: U zjišťování původu majetku se zvýší role finanční správy

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: E15

Ministerstvo financí navrhuje v novém zákonu o prokazování původu majetku především zvýšení pravomocí finanční správy. Ta by měla mít možnost analyzovat výši majetku v souvislosti s daňovým přiznáním. Pokud neevidovaný majetek bude vyšší než ministerstvem navrhovaných deset milionů korun, finanční správa vyzve k prokázání původu majetku a popřípadě majetek zdaní. Informovala o tom náměstkyně ministra financí Simona Hornochová.

Hornochová zároveň zdůraznila, že nejde o žádnou novou plošnou povinnost pro občany a že se nejedná o majetkové přiznání. Nový zákon by měl platit o roku 2016. Na prokazování původu majetku se dohodla vládní koalice při svém vzniku. Ministr financí Andrej Babiš upozornil, že jde zatím jen o návrh, který ještě projedná koaliční rada a následně vláda.

„Majetek, jehož hodnota neodpovídá příjmům, bude podroben zdanění, pokud poplatník nevysvětlí původ příjmů a především jejich zdanění,“ uvedla Hornochová. Jde tedy podle ní v zákoně o zdanění nepřiznaných příjmů a ne o odčerpání nelegálního majetku.