Babiš: Úřad pro kybernetickou bezpečnost situaci s Huawei nezvládl

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Huawei se stal světovou dvojkou v počtu prodaných chytrých telefonů
2
Fotogalerie

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) záležitost kolem varování před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nezvládl. Předseda vlády to řekl ve Vídni, kde se účastní fóra Afrika-Evropa. Úřad podle něho nepředložil žádnou právní analýzu. NÚKIB vydal varování v pondělí, používání těchto prostředků podle úřadu představuje bezpečnostní hrozbu. Společnost Huawei tvrzení kategoricky odmítla.

„Já si myslím, že NÚKIB tuhle záležitost vůbec nezvládl,“ řekl premiér. V pondělí Babiš po zveřejnění varování uvedl, že vláda věc projednávala v utajeném režimu. „Je to pro nás překvapení, že úřad vydal to stanovisko. Jsou tam některé věci, které nejsou úplně domyšlené, mohou mít dopad na naši zemi,“ řekl už v pondělí.

Mluvčí NÚKIB Radek Holý na to reagoval, že úřad musí bezprostředně jednat způsobem, který zohledňuje závažnost hrozby. NÚKIB podle něj použil tzv. varování, které představuje nejmírnější možnou reakci podle zákona o kybernetické bezpečnosti. „Má charakter zejména preventivní a informační,“ sdělil.

Ředitel úřadu Dušan Navrátil po uzavřeném jednání senátního výboru novinářům řekl, že úřad své varování vydal podle zákona o kybernetické bezpečnosti a dotčené instituce jej musí zohlednit. NÚKIB má právo vydávat varování, „pokud zjistí, že existuje nějaké závažné riziko“, dodal.

Výbor konstatoval, že NÚKIB svým varováním „posiluje ochranu nejvýznamnější informační struktury před hrozbami výrobců, jako jsou Huawei a ZTE, o nichž se zmiňuje Bezpečnostní informační služba ve své zprávě za rok 2013“. Předseda výboru Pavel Fischer (nezávislý) uvedl, že varování je třeba brát velmi vážně. „Potvrzuje se, že skutečně suverenita naší země není jenom ve fyzických hranicích, ale i v elektronickém smyslu národním zájmem,“ dodal.

Podle Babiše se situací se nyní budou muset vypořádat jednotlivá ministerstva, která mají před sebou nějaké soutěže. Úřad pro kybernetickou bezpečnost dnes informoval, že v první polovině ledna vydá metodický pokyn pro úřady, mimo jiné ministerstva, která využívají software i hardware firem Huawei a ZTE. Metodika podle Navrátila vychází ze zákona a stanoví, jak by ministři měli přistupovat k systémům, které provozují.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) postup NÚKIB brání, podle něj postupoval podle zákona. Připustil, že technologie obou firem využívá i vnitro. Zmapovat situaci už nechal ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). "Bude záležet, jak se to vyhodnotí, ale za mě mohu říct, že v tomto směru udělám opatření, aby je nepoužívali," řekl v pondělí na dotaz novinářů, zda je udržitelné, aby někteří důstojníci armády užívali aparáty Huawei.