Babišovo hnutí se téměř dotáhlo na TOP 09, ukázal nejnovější průzkum

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro MArtin Pinkas

Pokud by se nyní konaly parlamentní volby, do Sněmovny by proniklo sedm stran. Podle aktuálního průzkumu agentury STEM roste hlavně podpora hnutí ANO a mírně si polepšili také občanští demokraté a komunisté. Naopak malý pokles preferencí zaznamenaly ČSSD a TOP 09, kterou od ANO dělí pouhý jeden procentní bod.

Vítězem by se stala ČSSD, která by získala 72 mandátů, strana ale mírně ztrácí. S výrazným odstupem za ní následují KSČM, ODS a TOP 09. Pětiprocentní hranici pro vstup do dolní komory ještě překonaly vedle již zmíněného ANO Andreje Babiše také Strana práv občanů - zemanovci a KDU-ČSL. Výsledky se nicméně příliš neliší od předchozího průzkumu.

Podle volebního modelu STEM by nyní sociální demokraté získali 28 procent hlasů. Komunisté by za 17 procent hlasů dostali 41 poslaneckých křesel. „Vezmeme-li úvahu sílu KSČM a ČSSD dohromady, podíl levice je stejný jako počátkem září,“ uvedl STEM.

Na třetí místo se dostala ODS, podle modelového volebního výsledku by dostala 12,5 procenta hlasů a 30 mandátů. TOP 09 by volilo 11 procent lidí, získala by tak 24 mandátů.

Volební preference v druhé půlce září podle STEM (v %):Volební model STEM – druhá půle září 2013 (%)Volební model STEM – druhá půle září 2013 (%) | STEMZdroj: STEM

Hnutí ANO, které podle STEM potvrzuje svůj raketový nástup a nadále posiluje, by s deseti procenty hlasů získalo 18 křesel. Zemanovci by za 5,5 procenta měli osm poslanců a lidovci sedm.

Podle STEM je ochotno přijít k volbám 65 procent Čechů, 17 procent svou účast jasně odmítá a 18 procent lidí ještě neví. Ochota jít volit se výrazně zvyšuje. Průzkumu se mezi 15. až 21. zářím zúčastnilo 1043 lidí starších 18 let.