Bárta je obviněn z navádění agenta BIS ke zločinu

Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: ctk

Šéfa Věcí Veřejných Víta Bártu obvinili žalobci z toho, že v roce 2009 jako majitel bezpečnostní agentury ABL navedl tehdejšího agenta Bezpečnostní informační služby (BIS) Jana Petržílka k vynesení citlivých dokumentů.

S odkazem na důvěryhodné zdroje blízké vyšetřování to uvedl server iDnes.cz. Případ podle dostupných informací souvisí s odposlechy lobbisty Romana Janouška a bývalého pražského primátora Pavla Béma.

Bývalý důstojník Petržílek čelí obvinění ze zneužití pravomoci. Citlivé záznamy hovorů údajně předal Bártovi. Případ stojí na výpovědi utajovaného svědka, který inspekci řekl, že předání odposlechů viděl, uvedl deník.

Bárta: Nic nezákonného jsem neudělal

Zatímco Petržílka poslal soud do vazby, Bárta je stíhán na svobodě. Úřady dál odmítají k případu s odkazem na ochranu utajovaných skutečnosti cokoliv říct. Bárta se k případu nevyjádřil, pouze sdělil, že se ničeho nezákonného nedopustil.

Odposlechnuté telefonické hovory Janouška a Béma, které loni v březnu zveřejnil deník Dnes a v nichž se oba muži vzájemně oslovují „Mazánku“ a „Kolibříku“, ukazují Janouškův vliv na kroky města pod Bémovým vedením.

List loni uvedl, že nahrávky v roce 2007 pořídila BIS, z níž o dva roky později unikly do bezpečnostní agentury ABL (dnes Mark2 Corporation Czech), kterou tehdy vlastnil Bárta.