Bárta: O vydání k trestnímu stíhání požádám sám

Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Šéf poslanců Věcí veřejných a exministr dopravy Vít Bárta sám požádá mandátový a imunitní výbor Sněmovny, aby ho zbavil imunity a vydal ho k trestnímu stíhání. Bárta sice žádost policie o vydání označil za tendenční, pouze soudní proces ale podle něj dokáže očistit jeho jméno od podezření, že uplácel své bývalé spolustraníky. Funkce šéfa poslanců VV se Bárta vzdát nehodlá.

Policie chce Bártu stíhat kvůli podezření, že uplácel své někdejší stranické kolegy Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí. Sněmovna by měla o vydání Bárty rozhodnout na schůzi, která začne koncem srpna.

Bárta je přesvědčený o tom, že se v rámci případného soudního procesu dokáže očistit. „Jediný způsob, jak ze sebe smýt všechnu špínu, která na mě byla nakydána, je jedině soudní proces,“ uvedl šéf klub VV.

Přesto je nespokojený s tím, jak policejní žádost o jeho vydání vypadá. Neobsahuje podle něj některá důležitá svědectví.“V té žádosti chybí vyjádření základních aktérů těch dramatických událostí. Chybí výpověď pana Tluchoře, chybí svědectví Karolíny Peake i ministra Dobeše,“ uvedl Bárta.

Bárta jarní události uvnitř Věcí veřejných vysvětluje jako pokus o vnitrostranický puč, o který se snažila bývalá členka VV a poslankyně Kristýna Kočí ve spolupráci s tehdejším předsedou poslaneckého klubu ODS Petrem Tluchořem. Bárta dál označuje poskytnuté peníze spolustraníkům za půjčky, přestože Kočí i Škárka je označili za pokus o úplatek za loajalitu.

Vydáním Bárty policii se teprve budou zabývat poslanci VV. Rozhodující pak bude hlasování všech zákonodárců. Poté, co si Bárta o vydání řekl, je ale pravděpodobnější, že sněmovna jeho trestní stíhání umožní. Část poslaneckého klubu ODS ale podle dřívějších zpráv údajně zvažuje, že Bártovo zbavení imunity nepodpoří. Vadí jim prý to, že by se zásah policie do dění uvnitř politických stran mohl stát precedentem.

Šéf poslanců Věcí veřejných na svou obhajobu citoval i slova předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga pro deník Právo. „To byla akce tehdejšího předsedy klubu ODS pana Tluchoře, která mu nevyšla. (…) Oni byli plní naděje, že dostanou větší počet poslanců. Tluchoř byl velice úzce spojen s paní Kočí a oni mysleli, že tím se dostanou na výsluní. Ve skutečnosti to skončilo neúspěchem,“ uvedl v červenci Schwarzenberg.

Bárta proto kritizuje, že policie nevyslechla podle něj klíčové aktéry kauzy jako byl právě Petr Tluchoř. Zároveň upozornil, že se policie nezajímala ani o vyjádření vicepremiérky Karoliny Peake /VV/, která byla podle Bárty svědkem vyjádření Kristýny Kočí, že obrátí půjčku v úplatek. Kvůli výtkám, které Bárta k vyšetřování má, proto podal podnět pro prošetření celého vyšetřování k pražskému státnímu zastupitelství.