Bátora vystoupil na sněmu D.O.S.T., nová strana prý zatím nebude

Ladislav Bátora

Ladislav Bátora Zdroj: CTK

Někdejší vysoký úředník ministerstva školství Ladislav Bátora dnes poprvé po odchodu z úřadu veřejně vystoupil, na sněmu iniciativy D.O.S.T., ale vznik nové strany nepotvrdil. Na sněm dorazil i prezidentův tajemník Ladislav Jakl, který zde vyřídil pozdravy od hlavy státu. Stovka účastníků zároveň podepsala petici proti zavedení eura a podpořila výjimku z Lisabonské smlouvy.

„Není to na pořadu jednání,“ odpověděl předseda konzervativní iniciativy Bátora na dotaz, zda se na dnešním uzavřeném sněmu hovořilo o vzniku nové strany. Členové občanské iniciativy nicméně podepsali memorandum, kde se zavázali nadále hájit tradiční hodnoty jako je rodina, národ a suverénní stát. Co se týká konkrétních kroků, Bátora zmínil jen pořádání diskuzí Hovory na pravici.

„Odmítáme rezignovat na objektivitu a otevřenost kvůli modlám multikulturalismu a politické korektnosti,“ sdělili účastníci ve svém prohlášení, kde zároveň odmítli nařčení z xenofobie a extremismu. Dnešní akce se v pražských Emauzích zúčastnila zhruba stovka členů, kteří akci vpodvečer zakončili společným zpěvem české hymny.

Setkání přišel podpořit i prezidentův tajemník Jakl. „Nejsem tu tajně, pan prezident to ví a řekl mi, ať účastníky pozdravuji,“ uvedl. Na sněmu vystoupila také předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková, která zde sbírala podpisy pod petici Nenuťte nám euro. Tu prý účastníci ochotně podepisovali. S projevem vystoupil i poslanec Evropského parlamentu Ivo Strejček (ODS).

Předseda spolku Bátora působil v uplynulém půlroce ve vysokých funkcích na ministerstvu školství, kam si jej přivedl sám ministr Josef Dobeš (VV). V minulosti Bátora kandidoval za nacionalistickou Národní stranu ve volbách do sněmovny. Před lety se také účastnil přednášky o českém protižidovství, pořádané ultranacionalistickou Vlasteneckou frontou. Bátora také v práci s názvem Česká revue - Můj národ a má vlast pochválil antisemitský spis Rudolfa Vrby nazvaný Zkáza Slovanů.

Konzervativní iniciativa D.O.S.T. podporuje prezidenta Václava Klause v odporu proti lisabonské smlouvě a Evropské unii. Bátora se s Klausem pravidelně schází a prezident jej podpořil v době, kdy někteří politici a organizace protestovali proti Bátorovu působení na ministerstvu školství.

Akce D.O.S.T. má podle údajů na svém webu kolem 800 signatářů. Židovská obec označila ve své zprávě o stavu antisemitismu v ČR za rok 2010 spolek jako „poměrně nebezpečný fenomén nejen pro české Židy, ale pro celý demokratický vývoj v ČR“. Členové sdružení vystupovali také proti sexuální výchově ve školách a proti srpnovému pochodu sexuálních menšin v Praze.