Bátoru v čele D.O.S.T. střídá Semín

Novým šéfem konzervativní iniciativy D.O.S.T. se stal Michal Semín, který řídí Institut svatého Josefa na podporu katolických rodin.

Novým šéfem konzervativní iniciativy D.O.S.T. se stal Michal Semín, který řídí Institut svatého Josefa na podporu katolických rodin. Zdroj: Romea.cz

Novým šéfem iniciativy D.O.S.T. se stal Michal Semín, který řídí Institut svatého Josefa na podporu katolických rodin. Uskupení dosud vedl někdejší kontroverzní úředník ministerstva školství Ladislav Bátora, rozhodl se ale z funkce odejít.

Bátora vedení D.O.S.T. o svém odchodu informoval 8. prosince. Iniciativa v prohlášení dnes uvedla, že důvodem byla Bátorova „nechuť marně čelit společensky i profesně doslova zničujícím lživým kampaním a manipulacím“ jeho odpůrců. Ujistila, že po změně vedení svou činnost neomezí. Uskupení se staví proti lisabonské smlouvě a EU, proti svazkům homosexuálů či proti sexuální výchově ve školách.

Bývalý šéf iniciativy Bátora pracoval několik měsíců jako šéf kabinetu ministra školství Josefa Dobeše (VV). Od počátku svého působení v úřadu sklízel kritiku. Jeho odvolání žádali zástupci neziskových organizací, akademici i někteří politici. Dobeš se za svého úředníka vždy postavil, zastal se ho i prezident Václav Klaus a jeho spolupracovníci. Bátora při svém odchodu z ministerstva uvedl, že se chce veřejně angažovat. Naznačil, že by se chtěl v budoucnu ucházet o přízeň voličů v řadách konzervativní politické strany.

Semín je spoluautorem a signatářem manifestu D.O.S.T. Od roku 1991 do roku 2004 pracoval v konzervativním Občanském institutu, kde působí mimo jiné kontroverzní poradce premiéra pro lidská práva Roman Joch. Nový šéf iniciativy nyní vede Institut svatého Josefa, který chce podporovat „katolické rodiny v jejich úsilí o věrný křesťanský život“. Na svých stránkách instituce uvádí, že jejím cílem je i posílení odpovědnosti mužů za „obecné dobro ve společnosti“ či podpora „katolického domácího vzdělávání“.