Bělobrádek nechce být dál v čele lidovců, v březnu už nebude kandidovat

Pavel Bělobrádek 13.10.2018 oznámil, že již nebude kandidovat na předsedu

Pavel Bělobrádek 13.10.2018 oznámil, že již nebude kandidovat na předsedu Zdroj: CNC / JAKUB POLÁČEK

Pavel Bělobrádek 13.10.2018 oznámil, že již nebude kandidovat na předsedu
2
Fotogalerie

Současný šéf lidovců Pavel Bělobrádek se na březnovém sjezdu KDU-ČSL už nebude ucházet o funkci předsedy. Skončí bez ohledu na výsledek voleb, v nichž kandiduje na Náchodsku. Podle průběžných výsledků ho v jeho senátním náchodském obvodě pravdědpodobně porazí někdejší policejní prezident Martin Červíček.

Bělobrádek své rozhodnutí oznámil novinářům během jednání celostátní konference KDU-ČSL, která je nejvyšším lidoveckým orgánem mezi sjezdy.

Šéf lidovců uvedl, že delegátům celostátní konference sdělil své rozhodnutí ještě před začátkem sčítání hlasů v senátních volbách. S jejich výsledkem odchod z čela KDU-ČSL nespojuje. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že po osmi letech svého předsednictví cítí, že lidovci potřebují nový impuls.

„Vím, že po těch osmi letech člověk už nepřináší tolik energie a nových přístupů, jak by měl, takže si myslím, že straně prospěje, pokud bude nový předseda,“ řekl Bělobrádek. Připomněl, že za několik týdnů překoná délku předsednictví Josefa Luxe a stane se nejdéle sloužící polistopadovým předsedou lidovců.

Rozhodnutí skončit ve vedení strany Bělobrádek dnes sdělil i kvůli tomu, aby se uchazeči o předsednické místo mohli připravit na kandidaturu. „Já bych byl rád, aby potenciální kandidáti měli dostatek času se představit v členské základně, co budou nabízet na sjezdu jako nový program,“ řekl.

Svých možných nástupců vidí Bělobrádek několik, o jménech nechtěl spekulovat. Podle něj je sice výhodou, kdyby nový předseda působil ve Sněmovně, nepovažuje to ale za podmínku. První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka novinářům řekl, své rozhodnutí, zda bude kandidovat na předsedu strany, oznámí do konce října.

Jednačtyřicetiletý Bělobrádek, který trpí roztroušenou sklerózou, dnes také uvedl, že přes nadcházející konec v předsednické funkci z politiky neodchází. „Ať už budu v Poslanecké sněmovně nebo v Senátu, tak určitě budu dále bojovat za naše hodnoty a program,“ řekl.