Vláda s ANO nám uškodí v boji o Senát, bojí se ČSSD. Ovládnout ho chtějí lidovci

Milan Štěch

Milan Štěch Zdroj: Michael Tomes, E15

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Vláda s ANO připraví sociální demokracii o dominantní postavení v horní komoře parlamentu, obávají se odpůrci koalice. Ambici obsadit čelo Senátu má KDU-ČSL.

Vstupem do vlády s ANO ztratí už nyní značně oslabená ČSSD další voliče před podzimními senátními a komunálními volbami. To je jedna z hlavních výhrad odpůrců možné koalice z řad sociálnědemokratických senátorů. Obávají se, že strana přijde v Senátu o dominantní postavení. V posledních šesti letech stále disponuje nejsilnějším klubem. A už od roku 2010 má v čele horní komory Milana Štěcha.

Podle šéfa oranžových senátorů Petra Víchy by vládní spolupráci s uskupením Andreje Babiše vnímala část lidí negativně. „Před loňskými volbami do Poslanecké sněmovny jsme slibovali, že nepůjdeme do vlády s trestně stíhaným politikem,“ připomněl. Dodal, že jemu a jeho kolegům se nelíbí ani to, že kabinet by byl v područí KSČM. ANO navíc může socialisty obcházet hlasováním s formací Tomia Okamury.

Před soubojem o třetinu Senátu má přitom ČSSD nejobtížnější pozici, protože bude usilovat o znovuzvolení v nejvíce okresech. Ze čtyřiadvaceti mandátů jich letos obhajuje polovinu, z toho v šesti až sedmi okresech by strana měla nasadit nové kandidáty. „Volby do Senátu jsou specifické, jde hlavně o osobnosti. Na druhé straně každý kandidát usiluje o nejvyšší preference a všechny věci, které jsou v mediálním prostoru, mají na voliče dopad,“ podotkl Vícha.

ANO je v opačné situaci. Neobhajuje žádný ze svých šesti mandátů a může tak po volbách jen posílit. Ambicí oslabit ČSSD má KDU-ČSL, která obhajuje dva senátorské posty. Obě partaje mají nejvíce sympatizantů na venkově. Lidovci, kteří minulé klání o Senát se ziskem šesti křesel vyhráli, mají v současnosti druhý nejpočetnější klub se šestnácti členy. Naopak sociální demokracie v roce 2014 o osm senátorů přišla.

„Pokud sestavíme nejsilnější senátorský klub, tak si o pozici předsedy Senátu samozřejmě řekneme,“ uvedl předseda lidoveckých senátorů Petr Šilar v narážce na nepsané pravidlo, podle něhož právě strana s největším klubem získává v komoře nejprestižnější funkci.

Jako o možných nástupcích Štěcha se spekuluje o předsedovi lidovců Pavlu Bělobrádkovi, který kandiduje na Náchodsku, nebo o zlínském hejtmanovi Jiřím Čunkovi.