Bezdůvodná jízda v levém pruhu už nemá zůstat bez trestu

Dálnice D1 na okraji Prahy

Dálnice D1 na okraji Prahy Zdroj: SJu, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Dálnice v USA
Slovenská dálnice D1
Dálnice D1 u Mirošovic
4
Fotogalerie

Novela bodového systému myslí i na řidiče, kteří mimo obec bezdůvodně využívají levý pruh silnice. Od poloviny příštího roku by měla platit pevně daná finanční a bodová sankce.

Setkáváme se s tím dnes a denně: pravý dálniční pruh je poloprázdný, zato v levém jsou na sebe automobily natlačeny v bezprostřední vzdálenosti, kličkují, blikají a často i troubí. Sami jistě víte, že mimo obec je levý pruh dvou- a víceproudé dálnice určen pouze k předjíždění a nikoliv k soustavné jízdě, nicméně případů, kdy řidiči nerespektují silniční zákon, přibývá. Ale nebojte se, myslí na ně novela bodového systému.

Podle informací České televize dosud řešili policisté bezdůvodnou jízdu v levém pruhu mimo obec hlavně domluvou, přestože mohli udělit pokutu ve výši až 2500 korun a dva trestné body.

Tento bič je ale příliš krátký. Novela bodového systému, která by mohla začít platit už od poloviny příštího roku, počítá s pevnou finanční sankcí 1500 korun a udělením dvou trestných bodů, což je sice méně než doposud, ale zato odpadá záchranný kruh v podobě řešení přestupku domluvou.

Dokončení článku najdete na webu Auto.cz >>>