Bitva o anonymní akcie: lepší něco nežli nic

Demonstrace proti anonymním akciím

Demonstrace proti anonymním akciím Zdroj: ctk

Firmy, které se budou ucházet o veřejné peníze, se nemají důvod se třást, že jejich štít musí být úplně neposkvrněný. Dolní komora parlamentu senátní návrh, který má zpřísnit už přijatý zákon o zákazu anonymních akcií, s nejvyšší pravděpodobností přehlasuje.

„Podpoříme senátní návrh, ale pokud neprojde, náš poslanecký klub nakonec zvedne ruku pro původní znění. I když si uvědomujeme, že vláda se rozhodla nejít razantně po krku majitelům anonymních akcií. Lepší něco nežli nic,“ říká šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Sněmovna by tak měla dát dohromady sto jedna hlasů potřebných k přehlasování Senátu.

Přijetí senátního pozměňovacího návrhu by mimo jiné znamenalo, že tuzemské akciové společnosti, které se budou chtít ucházet o veřejné zakázky nebo o podporu obnovitelných zdrojů, by musely zaknihovat akcie u Centrálního depozitáře cenných papírů. Proti tomu se ale staví především ODS. „Budeme podporovat původní verzi,“ potvrdil šéf poslaneckého klubu Marek Benda. Sněmovna má o vráceném zákonu hlasovat na schůzi, která začíná dnes.

Tomu, že je lepší, aby platil zákon, byť nedokonalý, který umožní alespoň kontrolním orgánům nebo orgánům činným v trestním řízení odhalit majitele akciových společností, dává přednost i Petr Gazdík, šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové: „Snahu Senátu chápu a jsem pro to, aby zákon byl co nejpřísnější. Jenže senátoři k normě dodali přílepek, který problematiku rozšířil o podporu obnovitelných zdrojů. A my jsme proti přílepkům. Takže nejspíš podpoříme původní návrh. Ale říkám jen své stanovisko.“ Klub o tom, jak se zachová, bude jednat až dnes před schůzí sněmovny.

Senátory vedlo k pozměňovacímu návrhu to, že podle zákona schváleného sněmovnou se sice k informacím o akciových účtech dostanou policie, notáři, exekutoři, finanční úřady a ČNB, ale pokud firmy zvolí převod na listinné akcie na jméno, bude získávání informací o majitelích obtížné.

„Je nesporné, že hlavní motivací pro vládní návrh zákona o zvýšení transparentnosti akciových společností je problém transparentnosti v návaznosti na oblast veřejných zakázek a dotací na regulovaných trzích, nicméně konkrétně v oblasti podpor obnovitelných zdrojů energií ve vládním návrhu řešena není,“ stojí v důvodové zprávě k návrhu. Jeho snahou proto je propojit tyto dvě oblasti a zpřísnit zákon tak, že akciová společnost ucházející se o veřejnou zakázku či podporu bude muset mít zaknihované akcie.

Akciové společnosti s akciemi na majitele by se tedy podle senátního návrhu musely transformovat buď na akciovou společnost se zaknihovanými akciemi, či na jinou formu obchodní společnosti s dohledatelnými vlastníky či společníky, třeba s ručením omezeným.

Jana Havligerová: O anonymních akciích ještě uslyšíme

Jana Havligerová: Zákazu anonymních akcií zvoní hrana