Boj o novou pražskou radnici začal odvoláním členů ODS z dozorčí rady dopravního podniku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Pražská TOP 09 začala spolu ČSSD vyjednávat o způsobu podpory vedení magistrátu. Schůzky začaly včera odpoledne a pokračují i dnes. Stěžejní setkání mezi oběma stranami se ale podle ČSSD uskuteční až v pondělí. Mimořádně dnes zasedá i městská rada, radní odvolali z dozorčí rady dopravního podniku místopředsedu dozorčí rady, starostu městské části Praha 13 Davida Vodrážku a bývalého radního pro dopravu Josefa Noska (oba ODS).

Vyjednávací týmy se v pondělí podle šéfa zastupitelského klubu ČSSD Miroslava Pocheho sejdou ve čtyři hodiny odpoledne. „Máme TOP 09 předložit programové priority,“ sdělil Poche serveru E15.cz. Za ČSSD bude vyjednávat právě Poche a zastupitel Karel Březina.

Podle Pocheho stále v ČSSD převládá názor, že by měla strana přistoupit k toleranci jednobarevné vlády TOP 09. TOP 09 ale pořád nevyloučila ani další vyjednávání s ODS.

Politické grémium ČSSD, které se dnes sešlo, podle předsedy Bohuslava Sobotky nepřijímalo kvůli dění v hlavním městě pro pražskou organizaci žádné usnesení ani doporučení. „Předpokládám, že budou jednat tak, aby respektovali volební program,“ konstatoval Sobotka.

Zásadní témata pro ČSSD jsou zdražování jízdného v městské hromadné dopravě, veřejné poplatky a převod velkých nemocnic pod správu hlavního města.

Zástupci TOP 09, ČSSD a KSČM včera odvolali primátora Bohuslav Svobodu (ODS), ve funkcích skončili i všichni ostatní radní za ODS. Hlavní město tak v současnosti vede šest radních TOP 09 v čele s náměstkem primátora Tomášem Hudečkem, který je pověřený řízením Prahy.

Současné složení rady: Složení pražské radySložení pražské radyZdroj MHMP

Nosek a Vodrážka skončil v dozorčí radě DPP

TOP 09 na dnešek svolala mimořádné zasedání rady. „Projednáváme změnu jednacího řádu rady, valnou hromadu akciových společností ve stoprocentním držení města, nový organizační řád Prahy a dále běžnou agendu,“ uvedl předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra.

Pražští radní dnes odvolali z dozorčí rady dopravního podniku místopředsedu dozorčí rady, starostu městské části Praha 13 Davida Vodrážku a dalšího člena, bývalého radního pro dopravu Josefa Noska (oba ODS). Personální obměnu ve vedení firem v majetku města TOP 09 už ve čtvrtek avizovala.

TOP 09 si dala za cíl také dostavět tunel Blanka a kvůli dodávkám tramvají T15 zrušit smlouvu mezi Dopravním podnikem a Škodou Transportation.

Skončil i šéf dozorčí rady Obecního domu

Radní také odvolali z pozice předsedy dozorčí rady Obecního domu Petra Zemana (ODS). Poslankyně Jana Černochová (ODS) v radě zůstala. „Je to naprosto politický akt, který do odborných věcí zatahuje politiku,“ řekl Zeman, který je zároveň místostarostou na radnici Prahy 13. Ve funkci skončil s okamžitou platností.

Stoprocentním vlastníkem společnosti Obecní dům je hlavní město Praha. Právě proto mohla šestice radních za TOP 09, kteří po včerejším konci primátora Bohuslava Svobody (ODS) a radních za ODS nyní město vedou, Zemana odvolat.

:

Profil: Konec Bohuslava Svobody, konec modré Prahy