Boj o vládu nad kraji začíná naostro

Předvolební reklama Andreje Babiše

Předvolební reklama Andreje Babiše Zdroj: ctk

Sociální demokraté dnes oficiálně zahájili předvolební kampaň.
ČSSD chystá přes 150 mítinků ve všech krajích a sedmadvaceti senátních obvodech.   (ČTK)
Tak jako v minulých krajských volbách i tentokrát sází na celostátní témata, jedním z hlavních budou církevní restituce. (Foto ČTK)
Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by strana ráda obhájila posty v co nejvíce regionech a udržela většinu v Senátu.  (Foto ČTK)
Jihomoravský hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek míní, že obhajoba výsledků z posledních krajských voleb bude „velmi obtížný úkol“.
7
Fotogalerie
Před politiky, obrazně řečeno, se ode dneška nebude kam schovat. Agitace před říjnovými krajskými a senátními volbami začíná naostro, dnes ji oficiálně zahájí jako první sociální demokraté, kteří obhajují drtivé vítězství z minulého období. Začnou jízdou vlakem z Prahy do Brna, poveze se v něm vedení strany spolu s krajskými lídry. V moravské metropoli pak odpoledne setkáním s občany odstartuje turné „Řekněte dost Nečasově vládě“.

ČSSD chystá přes 150 mítinků ve všech krajích a sedmadvaceti senátních obvodech. Tak jako v minulých krajských volbách i tentokrát sází na celostátní témata, jedním z hlavních budou církevní restituce. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by strana ráda obhájila posty v co nejvíce regionech a udržela většinu v Senátu.

O tři dny později vyráží do voleb TOP 09 a Starostové, a to pěším pochodem. Kampaň začne ve středočeské obci Hostivice spojené se jménem bývalého sociálnědemokratického hejtmana Davida Ratha. Odtud politici půjdou do nedalekého Buštěhradu. „Obec Hostivice byla záměrně vybrána proto, jelikož ilustruje, kam až může dojít současný stav hospodaření krajů – netransparentní a nečitelné rozdělování krajských dotací,“ oznámila mluvčí strany Alžběta Plívová.

„Řekněte dost Nečasově vládě!“ ČSSD dnes zahájila kampaň před podzimními krajskými a senátními volbami. Podívejte se:

Strana do kampaně investuje čtyřiatřicet milionů korun, šest milionů na agitaci do Senátu, osmadvacet milionů na krajské volby. Hlavní téma strany, jejímž architektem je ministr financí Miroslav Kalousek, je dané: rozpočtová odpovědnost.

Stejné téma pro kampaň zvolila i ODS, její detaily však zatím tají. Hlavní roli v ní sice mají hrát billboardy, „nějaké překvapení“, jak říkají lídři, nás však přece jenom čeká. Už prozrazeným překvapením letošních podzimních voleb je fakt, že ambice dostat se do krajských zastupitelstev i Senátu má pirátská strana. Za dva roky se hodlá dostat i do Poslanecké sněmovny a Evropského parlamentu.

Čtěte také:

Drsný kraj čeká drsný souboj: Paroubek proti všem

V Pardubickém kraji je favoritem sociální demokracie

Seriál E15: Kraje nadělaly dluhy, ale ne všechny nerozumně

Do boje o vládu nad kraji jde pětasedmdesát stran a hnutí, o zvolení do Senátu bude letos soupeřit 233 kandidátů. Ve všech třinácti regionech se voleb zúčastní ČSSD, KSČM, ODS, TOP 09 s hnutím STAN, zemanovci, Pravý blok, Dělnická strana sociální spravedlnosti a Česká pirátská strana. Strana zelených kandiduje v několika krajích v koalici s jinými stranami, předložila i čistě své kandidátky.

Udrží ČSSD devět hejtmanů?

V krajských volbách půjde především o to, zda si opoziční ČSSD udrží nadvládu nad regiony. Mandát bude obhajovat devět jejích hejtmanů. V regionálních volbách v roce 2008 obsadili její kandidáti 280 z celkových 675 křesel. Polepšila si tak o 175 mandátů. Občanští demokraté jich ztratili 111 a obsadili tak jen 180 křesel. Pomyslnou třetí příčku získala KSČM se 114 křesly, lidovci jich zasedli 56. VV ani TOP 09 do minulých krajských voleb nezasáhly; TOP 09 vznikla až rok po jejich konání.