Březinu chce policie dostat před soud. Prý zkresloval údaje

Karel Březina

Karel Březina Zdroj: E15

Náměstek pražského primátora Karel Březina (ČSSD) půjde možná před soud. Policisté ho navrhli obžalovat ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Případ se týká toho, že působil ve zkrachovaných firmách a následně v dozorčí radě Žižkov Station Development (ŽSD). Březina nechce věc komentovat, již dříve ale jakékoli pochybení odmítl. Opoziční TOP 09 Březinu vyzvala k rezignaci, šéf pražské ODS Boris Šťastný za ním naopak stojí.

Březinovi hrozí v případě pravomocného odsouzení dvouletý trest vězení nebo zákaz činnosti. „Do doby, než se celý případ uzavře, jej nebudu komentovat,“ řekl Březina.

Opoziční TOP 09 Březinu vyzvala k rezignaci na funkci náměstka primátora a člena rady. „Trestní obvinění náměstka pražského primátora Karla Březiny protikorupční policií je natolik závažnou trestněprávní skutečností, že neumožňuje její koexistenci s vykonávanou funkcí radního hlavního města Prahy,“ uvedl v prohlášení předseda klubu zastupitelů TOP 09 Tomáš Hudeček.

Předseda pražské ODS Boris Šťastný se Březiny zastal. „V mých očích Karel Březina zůstává i po dnešku stále stejným člověkem, tedy pracovitým, poctivým a čestným politikem,“ uvedl. Dodal, že mu věří, že nic nespáchal. „K ničemu ho proto vyzývat nebudu a stejně tak v této souvislosti nebudu cokoli navrhovat pražské ODS,“ dodal.

Březinova kauza souvisí s tím, že v minulosti působil ve statutárních orgánech společností Porcela Plus a Concordia, které zkrachovaly. Zastupoval v nich věřitele. Podle náměstkova dřívějšího vyjádření byly firmy už před jeho nástupem ve špatné ekonomické situaci. „Zdůrazňuji, že insolvenci obou společností jsem nikterak nezavinil a nepodílel se na ní,“ poznamenal.

Podle obchodního zákoníku ale člověk, který byl členem některého ze statutárních orgánů zkrachovalé společnosti, nesmí být ještě tři roky poté v představenstvech nebo dozorčích radách jiných firem. Výjimkou je případ, kdy to dotyčný oznámí na valné hromadě, která jeho působení odsouhlasí.

Březina to v případě společnosti ŽSD neuvedl. Podle Březiny ale povinnost informovat o působení ve zkrachovalých firmách platí až poté, co soud rozhodne o ukončení konkurzu nebo o zamítnutí insolvenčního návrhu.

Březinu kvůli kauze vyzvali opoziční zastupitelé za TOP 09 k rezignaci už v minulosti. Náměstek uvedl, že o rezignaci neuvažuje a že jej k tomu nevyzval ani nikdo z koaličních partnerů. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v minulosti řekl, že sociální demokracie počká na to, jak bude vyřízena Březinova stížnost proti obvinění, a až pak se rozhodne o dalším postupu.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.