Budvar privatizovat neplánujeme, tvrdí Nečas

Budvar,pivo,pivovarnictví

Budvar,pivo,pivovarnictví Zdroj: budweiser-budvar.cz

Vláda neplánuje privatizovat pivovar Budvar. Novinářům to dnes řekl premiér Per Nečas (ODS), podle kterého na privatizaci státních podniků nyní ani není vhodná doba. Nečas tak reagoval na slova jihočeského hejtmana Jiří Zimoly (ČSSD), podle kterého úvahy o odvolání dlouholetého ředitele Budvaru Jiřího Bočka směřují k prodeji státního podniku. Zimola proto požaduje od premiéra záruku, že se Budvar nezprivatizuje.

„Je to (informace o privatizaci Budvaru) naprosto umělý problém, který byl mediálně vytvořen. Nikdy jsme o tom nemluvili a neuvažovali a není to ani v žádných záměrech a plánech. Máme zájem na tom, aby Budvar byl prosperující firmou a měl velkou tržní hodnotu,“ uvedl Nečas. O privatizaci Budvaru se podle premiéra nikdy nehovořilo ani na poradě ekonomických ministrů, toto téma nepadlo ani při jednáních s jednotlivými ministry.

Spekulace kolem Budvaru minulý týden rozvířil článek v Hospodářských novinách (HN) o údajném záměru ministra zemědělství Petra Bendla odvolat Bočka. Důvodem jsou prý například vleklé spory Budvaru o známku Budweiser Bier s americkým pivovarem Anheuser Busch. Místopředseda ČSSD Michal Hašek poté vyzval k nezávislému auditu a vyslovil obavu z toho, že „kmotři ODS se snaží Budvar nejdříve ovládnout, potom možná podojit a následně také zprivatizovat“.

Bendl podobná tvrzení odmítl. „Od roku 2003 zakladatel nekontroloval hospodaření Budvaru,“ řekl a dodal, že úvahy o záměru pivovar zprivatizovat jsou nesmysl. „Chci zkontrolovat hospodaření v organizaci, kterou spravuje ministerstvo zemědělství,“ řekl minulý týden ČTK. Ministerstvo nařídilo v Budvaru audit, jeho výsledky mají být v březnu.

Zimola se o osud pivovaru obává. „Bohužel jsem přesvědčen o tom, že personální rošády, o kterých média informovala, jsou vyvolány potřebou dokončit to, co se nepodařilo vládě Mirka Topolánka. Tedy potřebou dokončit privatizaci Budvaru,“ řekl dnes. Pokud Nečas nezaručí, že se Budvar prodávat nebude, a když neuspěje ani návrh zákona o zákazu privatizace pivovaru, Zimola hodlá aspoň vypsat krajské referendum. V něm by se lidé mohli vyjádřit k privatizaci pivovaru.

Budvar je národním podnikem, jako jediný velký pivovar zůstává ve vlastnictví státu. Ministerstvo zemědělství již několik let plánuje transformovat Budvar na akciovou společnost.