Bývalí premiéři Fischer a Zeman kritizovali vládu za špatnou komunikaci

Fischer

Fischer Zdroj: ctk

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) je prý loutková a má malou snahu komunikovat uvnitř koalice i navenek. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes uvedli bývalí premiéři Miloš Zeman a Jan Fischer. Podle Miloše Zemana je důvodem také neodbornost některých ministrů.

Bývalým šéfům vlád se nelíbí ani styl, kterým se v Česku vládne. Poukázali na rozpory a pnutí uvnitř koalice, vadí jim rovněž personální složení kabinetu. Fischer zmínil, že programové odlišnosti jsou daleko větší než se před rokem čekalo. Česko bylo prý dlouho zemí, kde panoval jistý sociální smír. Současná vláda však neochotou a neschopností komunikace tuto letitou výhodu, kterou země měla, narušuje. Fischer také poukázal, že Česko je zemí, kde se lidé o pollitiku aktivně zajímají.

„Slyšel jsem, jak Petr Nečas říká, že chce vysvětlovat reformy lidem. Jenže ta hůl má dva konce, bylo by také třeba naslouchat a pokusit se slyšet to, co říkají lidé vládě,“ poukázal Fischer na nutnost zpětné vazby. Zeman s Fischerem v tomto bodu souhlasil, malou schopnost komunikovat připisuje nekvalitnímu personálnímu složení vlády ODS, TOP 09 a VV. Zeman také poukázal na na to, že někteří ministři nejsou odborníci či jsou nekompetentní vykonávat svůj resort.

Vláda prý nedělá žádné skutečné reformy, jen zdražuje a nazývá to reformami. Ale reforma je podle Zemana systémová změna. Ministr, který nerozumí vlastnímu resortu, pak ale nemůže podle Zemana vysvětlovat reformy lidem.

„Jak potom mají tito lidé vysvětlovat reformy, když jim často asi sami nerozumí? Mnoho ministrů současné vlády jsou loutkami svých náměstků a dalších lidí kolem nich. Bonmotem bych označil celou tuto vládu za loutkovou,“ řekl k tomu Zeman.

Jako odborníka a zároveň dobrého managera, který zná problematiku svého resortu, označil Zeman ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), který řidil 15 let úspěšně královehradeckou nemocnici.

Zeman, Fischer: Zavedení přímé volby prezidenta nevěříme

Fischer i Zeman pak oba vyjádřili vysoké procento skepse k tomu, že příští prezident bude volen přímo. Zeman vysvětlil, že to nebude po chuti Senátu, který má svou „hvězdnou hodinu“ právě při nepřímé volbě prezidenta. Podle něj se v tomto postoji shodují senátoři napříč celým politickým spektrem. Podle Fischera se povede pouze debata o kompetencích, na tom to prý skončí.

Zeman zároveň uvedl, že by se zúčastnil pouze volby přímé, protože občany není možné zkorumpovat, protože na to zkrátka nejsou peníze, prý se také poučil z roku 2003, kdy kandidoval proti Václavu Klausovi (pozn. tato volba pro něj skončila fiaskem, řady ČSSD nebyly jednotné a někteří dali hlas Klausovi, Zeman jako kandidát propadl). Fischer řekl, že půjde do volby přímé, v případě volby nepřímé by prý záleželo na tom, jaký politický subjekt by ho oslovil a na okolnostech.