Bývalý rakouský velvyslanec Trauttmansdorff dostal od Zemana Řád bílého lva

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman dnes udělil nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva bývalému rakouskému velvyslanci v České republice Ferdinandu Trauttmansdorffovi. Trauttmansdorff ocenění získal za rozvoj vztahů mezi oběma zeměmi.

Zeman Trauttmansdorffovi podle Ovčáčka udělil Řád bílého lva IV. třídy. „Prezident republiky ocenil přínos velvyslance Rakouské republiky pro rozvoj vztahů mezi oběma zeměmi,“ uvedl hradní mluvčí.

Připomněl, že prezident udělil diplomatovi vyznamenání několik dní předtím, než do Česka přijede rakouský prezident Heinz Fischer. S tím by se měl Zeman setkat v pondělí nejprve na nádraží ve Stochově a následně na zámku v Lánech. Oba politici, kteří se podle Hradu přátelí, se také pokloní u hrobu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Fischer bude teprve druhým politikem, kterého Zeman přijme přímo v Lánech. Prvním byl minulý týden čínský prezident Si Ťin-pching.

Řád bílého lva je udělován a propůjčován českým občanům pouze v takzvané řádové dny, tedy 1. ledna a 28. října. Cizím občanům je může prezident udělit i mimo tyto dny.