ČBA snížila odhad vývoje tuzemské ekonomiky

Průmysl, auta

Průmysl, auta

Ve své aktualizované prognóze zhoršila Česká bankovní asociace (ČBA) odhad letošního vývoje tuzemské ekonomiky na minus 0,1 procenta. Předchozí odhad počítal s růstem o 1,3 procenta. Hlavním důvodem je pravděpodobný hospodářský pokles v eurozóně, byť Německo, jako největší obchodní partner České republiky, zřejmě vykáže i v roce 2012 růst.

Navzdory upravené predikci však ČBA zůstává optimistická a věří, že hospodářské oživení by mohlo nastat ve druhé polovině roku a v roce 2013 by růst reálného HDP mohl dosáhnout dvou procent. „Výhled je nyní příznivější než před čtvrtrokem,“ uvedl Luděk Niedermayer, předseda vědeckého grémia ČBA.

S odhadovanou stagnací ekonomiky je podle ČBA spojeno i zhoršení vývoje nezaměstnanosti. Ta by měla letos stoupnout na 8,9 procenta. Inflace by i přes zvýšení spodní sazby DPH měla zůstat pod třemi procenty, což v kombinaci se slabým růstem ekonomiky povede k zachování nízkých úrokových sazeb. Ty by podle ČBA měly zachovat růst objemu poskytovaných úvěrů. Úvěry obyvatelstvu měly podle asociace letos i příští rok stoupnout o čtyři procenta. „Banky mají nadále chuť nové úvěry poskytovat,“ podotkl Niedermayer.

Navzdory stagnaci hospodářství očekává ČBA schodek státního rozpočtu ve výši 3,8 procenta. Způsob řešení fiskální politiky však zůstává velkou neznámou a negativním rizikem celé prognózy.

ČBAČBA

Predikce letošního růstu ekonomiky začaly před časem osekávat i finanční instituce. Řada analytiků věští domácí ekonomice pokles až o dvě procenta. Na druhé straně stojí státní organizace. Ministerstvo financí stále prognózuje jednoprocentní růst a Česká národní banka dokonce růst o 1,2 procenta.

Podniky navrhují úvěr od EIB

Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů předložila vládě návrh, jak nastartovat českou ekonomiku. Stát by podle ní měl požádat Evropskou investiční banku (EIB) o úvěr 2,1 miliardy eur (asi 54 miliard korun). Byl by určený na spolufinancování operačních programů a navazujících projektů.

Zaměstnavatelé odhadují, že by díky němu v následujících třech letech mohlo získat práci až 180 tisíc lidí. Další možností je zavést mikroúvěry pro malé firmy, jež se uplatňují třeba v Belgii. Firmy do deseti zaměstnanců, které nejsou kvůli nedostatku zdrojů schopné získat úvěr od bank, mohou dostat zvýhodněnou půjčku až 25 tisíc eur, tedy asi 640 tisíc korun.