Čekia: vlastníkům nejvíce vydělala Škoda Auto

Škoda Auto

Škoda Auto Zdroj: Petr Topic, Sedmicka

Největší zisk svým vlastníkům přinesla v loňském roce společnost Škoda Auto. Vyplývá to z žebříčku firem podle tvorby ekonomického zisku (EVA), který sestavila Česká kapitálová informační agentura (Čekia). Druhé místo, stejně jako loni, obsadil mobilní operátor T-Mobile Czech Republic a třetí příčku Continental HT Tyres.

Titul Skokan roku vybojovala společnost Greenvale a poprvé v historii se tak dostala do elitní stovky. Energetická společnost ČEZ, dlouholetý leader žebříčku, se v roce 2011 propadla až na samé dno. Předloňský vítěz, společnost Telefónica, skončil desátý.

Nadpoloviční většina firem z první stovky podniká ve zpracovatelském průmyslu a druhé největší zastoupení má energetika. „Ve zpracovatelském průmyslu a energetice lze očekávat stabilní a dlouhodobou schopnost generovat vyšší ekonomickou přidanou hodnotu ve srovnání se zbytkem ekonomiky,“ uvedl analytik agentury Čekia Michal Řičař.

Žebříček firem podle hodnocení EVAŽebříček firem podle hodnocení EVA

Čekia hodnotila přes 50 600 tuzemských společností. Ukazatel EVA (Economic Value Added) vypovídá o tom, zda společnosti vytvářejí ekonomickou přidanou hodnotu pro své vlastníky nebo zda hodnotu vloženou investorem naopak ničí.

: