Černochová odvolala šéfa vojenských lesů Krále

Ředitel Vojenských lesů a statků Petr Král končí

Ředitel Vojenských lesů a statků Petr Král končí Zdroj: ČTK / Pancer Václav

Šéf Vojenských lesů a statků Petr Král končí, odovolala jej ministryně obrany Jana Černochová (ODS), uvedla televize Seznam. Král podnik vedl od listopadu 2018, kdy ve funkci nahradil Josefa Vojáčka. Ten v té době odešel do čela Lesů ČR. Černochová vedením podniku dočasně pověřila Iva Dohnala, ekonoma mimoňské divize vojenských lesů.

„Ministryně obrany Jana Černochová po seznámení se stavem státního podniku Vojenské lesy a statky odvolala z funkce dosavadního ředitele tohoto podniku Petra Krále z důvodu manažerského pochybení,“ uvedl mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Nástupce ředitele má určit výběrové řízení. V posledních dnech se objevily spekulace, že by se mohl do čela vojenských lesů vrátit právě Vojáček, který před Vánoci skončil ve státním podniku Lesy ČR z rozhodnutí ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

Král do vedení VLS přišel v roce 2018 z pozice ředitele divize VLS Horní Planá, do funkce ho jmenoval bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Ve Vojenských lesích a statcích působí od roku 2006, divizi v Horní Plané vedl od roku 2015. Předtím pracoval v podniku Lesy Český Krumlov a ve společnosti Allwood.

Černochová se s Jurečkou tento týden rozhodli odložit směnu majetku mezi Lesy ČR a VLS, kterou schválila bývalá vláda a která měla platit od ledna. Směnu podle ministrů provázely pochybnosti. V následujícím půl roce chtějí oba resorty upřesnit seznam pozemků, které si měly tyto státní podniky vyměnit. Lesy České republiky měly získat právo hospodařit k pozemkům o rozloze bezmála 32 500 hektarů včetně staveb, které se nacházejí na území celé republiky, převážně ve zrušených vojenských výcvikových prostorech Ralsko a Mladá. Pozemky dosud patří Vojenským lesům a statkům. Ty měly recipročně získat souvislé části lesních majetků o rozloze přes 41 tisíc hektarů lesních pozemků přiléhajících zejména k vojenským újezdům Boletice a Hradiště.

Nyní Vojenské lesy a statky spravují zhruba 126 tisíc hektarů lesní půdy převážně v armádních výcvikových prostorech, což představuje asi pět procent českých lesů. Hospodaří také na asi 6000 hektarech zemědělské půdy. Firma s více než osmdesátiletou tradicí má zhruba 2400 zaměstnanců a vedle lesnictví podniká v zemědělství a rybářství.