Jurečka odvolal šéfa Lesů ČR Vojáčka, vytýká mu nezdařenou reorganizaci podniku

Generální ředitel podniku Lesy ČR Josef Vojáček

Generální ředitel podniku Lesy ČR Josef Vojáček Zdroj: Szkanderová Michaela

Generální ředitel státního podniku Lesy ČR Josef Vojáček končí. S okamžitou platností ho odvolal vicepremiér a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zdůvodnil to hlavně neefektivní reorganizací firmy.

Lesy ČR při reorganizaci mimo jiné nahradily svých 11 krajských ředitelství sedmi oblastními ředitelstvími. Změna organizační struktury s vytvořením oblastních ředitelství podle Jurečky vedla ke zhoršené spolupráci a komunikaci s místními samosprávami, zejména na úrovni lesních správ.

Státní podnik obhospodařuje zhruba polovinu lesů v Česku. „Při problémech, se kterými se lesníci musí potýkat, není možné řídit podnik centrálně z několika málo míst, naopak je třeba naslouchat těm, kteří nejlépe znají daný region a podle toho přijímat efektivní opatření v místě,“ kritizoval reorganizaci podniku Jurečka, který vede resort dočasně do očekávaného jmenování Zdenka Nekuly (KDU-ČSL) ministrem.

„Děkuji všem zaměstnancům a partnerům Lesů ČR za spolupráci, zvládnutí kalamity a překonání zřejmě nejkrizovějšího období podniku. Svému nástupci přeji hodně úspěchů,“ reagoval na ministrovo rozhodnutí Vojáček. Rezort neuvedl, kdo ředitele státních lesů ve funkci nahradí, podle serveru SeznamZprávy by mohl post dočasně zastávat Jiří Groda, jenž je nyní lesním správcem Lesní správy Vítkov na Opavsku.

Podle předsedy think-tanku Czech Forest Jana Příhody je odvolání šéfa Lesů ČR čistě politický rozhodnutím, současné vedení nedoprovází žádný korupční skandál ani zásadní odborná pochybení. „Z analýz satelitních snímků lze konstatovat, že Lesům ČR se daří bojovat s kůrovcovou kalamitou, což dokládají i data o poklesu kůrovcových těžeb a nezpracovaných napadených stromů ke konci roku,“ řekl.

Příhoda se domnívá, že spolu s Vojáčkem by mohlo odejít kompletní vedení podniku, což by jej destabilizovalo. Odůvodnění odvolání považuje za nedostatečné. „Reorganizace vyvolaná potřebou úspor asi nebylo nejšťastnější řešení, ale lze pochybovat, že se jednalo o autonomní rozhodnutí vedení LČR bez vědomí zakladatele, tedy ministerstva zemědělství,“ dodal.

LČR obhospodařují více než 1,2 milionu hektarů lesů. Loni státní podnik kvůli kůrovcové kalamitě vytěžil rekordních 14,35 milionu metrů krychlových dřeva. Letos celkovou těžbu po několika předchozích korekcích směrem dolů očekává kolem 11,5 milionu metrů krychlových. Díky rostoucím cenám dřeva se vrátil v letošním prvním pololetí do zisku 680 milionů korun. Loni ve stejném období LČR vykázaly ztrátu 480 milionů korun.