Červíček se přesune do Hradce Králové, povede tamní policii

Martin Červíček

Martin Červíček Zdroj: ctk

Bývalý policejní prezident Martin Červíček se podle České televize v pondělí stane ředitelem policie v Královéhradeckém kraji. Policejní prezidium zatím však tuto informaci nepotvrdilo.

„Informace o případných personálních změnách ve vedení policejních útvarů zveřejníme, jakmile takové případné personální změny budou aktuální,“ sdělil dnes ČTK mluvčí prezidia Jozef Bocán.

O přesunu Červíčka do vedení některého z krajských policejních ředitelství se spekulovalo již dříve. Ministr vnitra Milan Chovanec na začátku února připustil, že by si Červíčka uměl na podobném místě představit. Vzhledem k jeho dřívějšímu působišti v Náchodě, kde bydlel a vedl tamější okresní kriminální policii, se nabízel jeho odchod do Hradce Králové.

Podle České televize Martin Červíček ve funkci vystřídá plukovníka Jana Švejdara, který se přesune na stejný post v sousedním Pardubickém kraji.

V roce 2007 se Červíček stal šéfem dopravní policie, později ředitelem pražské policie, náměstkem policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování a nakonec policejním prezidentem.

Střídání policejních prezidentů

V pozici policejního prezidenta Červíček nahradil Petra Lessyho, který čelil obvinění z pomluvy. Loni v říjnu však soud Lessyho stíhání pravomocně zastavil a tehdejší ministr vnitra Martin Pecina následně zrušil rozhodnutí svého předchůdce Jana Kubiceho o propuštění, čímž Lessyho vrátil do funkce.

Policie tak měla od loňského 6. prosince dva policejní prezidenty, protože Červíček odmítl post šéfa policie dobrovolně opustit. Dvojvládí po 36 dnech ukončilo další Pecinovo rozhodnutí, kterým Červíčka z místa policejního prezidenta sesadil. Červíček pak podal proti svému odvolání rozklad, který ale nebyl úspěšný.