Češi jsou k Evropské unii čím dál skeptičtější

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Čím dál větší skepse Čechů k Evropské unii se dala dosud odhadovat především z postoje k zavedení společné měny. Jestliže v roce 2005 ještě zřetelně převažoval souhlas s eurem, podle dubnového průzkumu CVVM je už 76 procent Čechů proti zavedení. Nyní evropský průzkum veřejného mínění Eurobarometr uveřejnil podrobnější studii pojmenovanou „Budoucnost Evropy“. A skutečně – podle skeptických Čechů nebude nijak růžová.

V průměru 76 procent Evropanů je šťastných, že žije v EU. Zatímco však v Lucembursku, Belgii či Dánsku je šťastných přes 90 procent lidí, naopak v Maďarsku je to jen o něco více než třetina. Pak následuje Řecko a právě s 52procentní spokojeností Česko.

Okolní země v regionu jsou přitom výrazně spokojenější, třeba 84 procent Slováků žije v EU šťastný život. Češi také vůbec nepředpokládají, že by jejich hlas měl v EU nějakou váhu. Více než polovina Dánů, Belgičanů, Nizozemců či Švédů si myslí, že mohou ovlivnit EU. „Naopak tento názor má méně než jeden ze šesti tázaných v Česku (16 procent), Řecku (15 procent) a Itálii (16 procent),“ říká studie.

Kolik lidí prožívá šťastný život v EU (v procentech)Kolik lidí prožívá šťastný život v EU (v procentech) | eurobarometr

Česká skepse pokračuje i při dotazu, zda jsou političtí lídři v EU schopni čelit globálním výzvám. Ve všech členských státech kromě šesti počet lidí, kteří souhlasí, že evropští lídři dokážou čelit globálním výzvám, převyšuje počet lidí, kteří nesouhlasí. Z těch šesti nesouhlasících je právě Česko, kde elitám věří nejméně lidí, jen 41 procent.

Nejskeptičtější v Evropě jsou Češi i k dotazu, zda EU bude v roce 2030 vedoucí diplomatickou silou světa. Nikde jinde v Evropě tuto možnost nezpochybňuje více lidí než právě v Česku (72 procent).

Z výzkumu též vyplývá, že Češi jsou ale také čím dál nespokojenější se situací ve své zemi. Oproti výzkumu z roku 2006 o 16 procent méně lidí řeklo, že se jim v Česku žije šťastně. Ačkoli v průměru je ve své zemi spokojeno 89 procent Evropanů, v Česku je to jen 70 procent. Méně šťastných obyvatel je už jen v Maďarsku, Litvě a Bulharsku.