Češi v Americe už odvolili. V USA jich přišlo víc než při výběru prezidenta

Velvyslanectví ČR ve Washingtonu

Velvyslanectví ČR ve Washingtonu Zdroj: wikimedia.org

Na americkém kontinentě se už volební místnosti na českých zastupitelských úřadech uzavřely. Ve Spojených státech registrovali větší účast krajanů než při výběru prezidenta před více než půl rokem, ve zbytku Ameriky byl zájem naopak spíš nižší.

Ve Spojených státech přišlo k urnám přes 540 voličů, z nichž necelá polovina využila voličských průkazů, sdělil telefonicky po uzavření volebních místností na východním pobřeží tajemník českého velvyslanectví ve Washingtonu Martin Pizinger.

Dodal, že to bylo více než v předchozí prezidentské volbě, kdy se počet voličů přehoupl přes 500, i než v parlamentních volbách v roce 2010, kdy bylo hlasujících méně než 500.

Sledujte volby 2013 online na E15.cz

Jen v New Yorku hlasovalo během dvou volebních dnů přes 280 lidí, z toho nadpoloviční většinu tvořili občané využívající voličské průkazy. Příjemným zjištěním byl velký zájem zejména mladých voličů, upozornil generální konzul v New Yorku Martin Dvořák. V Chicagu volilo přes 80 osob. To bylo o třetinu více než v prezidentské volbě, podotkla konzulka Milana Ličková.

V Kanadě projevilo zájem vhodit hlasovací lístek do volební urny skoro 140 lidí, z toho 59 v metropoli Ottawě a 79 v Torontu. V obou případech byla účast zhruba stejná nebo o něco nižší než při letošní prezidentské volbě. Menší zájem projevili Češi v zahraničí o volby do sněmovny v Brazílii a Argentině, kde se jich nesešlo dohromady ani 50.