Česká armáda potřebuje nové boty, zaplatí za ně 340 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Armáda nakoupí polní boty za zhruba 340 milionů korun. Velkou část zakázky získala společnost Prabos plus, se kterou již ministerstvo obrany uzavřelo rámcovou smlouvu. Vojáci chtějí do konce listopadu 2017 pořídit asi 121 tisíc párů bot.

Ministerstvo výběrové řízení na obuvnickou firmu vypsalo na začátku roku, zakázka byla rozdělena do tří částí. V části již byla uzavřena rámcová smlouva se společností Prabos plus a.s., a to na dobu do konce listopadu 2017.

„Předpokládá se pořízení bot polních zimních, polních lehkých, polních ECWCS (Extended Cold Weather Climate System - systém do extrémně chladných klimatických podmínek) a polních do pouště maximálně do finančního limitu 320,9 milionu korun, což představuje asi 113 tisíc párů bot,“ uvedl Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Poslední část zakázky by měla být do konce měsíce zadána firmě Xena Praha

Firma by měla získat i další část zakázky na dodávku bot pro příslušníky inženýrské letecké služby. Rámcová smlouva s limitem 8,4 milionu korun by s touto společností měla být uzavřena do konce září. Asi 4600 párů bot by měli vojáci dostat také do konce listopadu 2017.

Od firmy Prabos plus ministerstvo obrany koupilo vojenské „kanady“ již v minulosti. V říjnu 2010 úřad podepsal smlouvu na dodávku 30 tisíc párů vojenské obuvi za 92 milionů korun. Společnost se specializuje především na výrobu bot do extrémních podmínek, své výrobky dodává kromě armády i české policii.

Poslední část zakázky by měla být do konce měsíce zadána firmě Xena Praha. „V rámci této rámcové smlouvy se předpokládá pořídit boty letní a zimní pro výkonné letce maximálně do finančního limitu 10,8 milionu korun, což představuje asi 3400 párů bot,“ uvedl Caletka.