Česká ekonomika má po Portugalsku přeskočit i Řecko

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo financí počítá v následujících letech se stagnací úrovně českého hrubého domácího produktu na obyvatele v poměru k eurozóně. Česko by tak mělo zůstat v letošním i příštím roce na 73 procentech úrovně 12 původních zemí platících eurem. I tak by ale mělo ekonomicky převýšit Portugalsko, Řecko nebo Slovensko. Vyplývá to z aktuální prognózy MF.

„Po období konvergence, kdy se v letech 2000 až 2007 v České republice reálná ekonomická úroveň zvýšila, dochází od roku 2009 v důsledku nízkého růstu reálného HDP na obyvatele ke stagnaci či mírné divergenci. Přesto ČR v roce 2011 opakovaně překonala Portugalsko a letos by měla předstihnout i Řecko,“ uvedla ministerská zpráva.

Česko by mělo na tom být také lépe než Slovensko, Polsko nebo Maďarsko. Naopak ještě nedožene Slovinsko, které je na 76 procentech původních členských států eurozóny. Slovensko letos svoji úroveň zvýší na 69 a příští rok na 71 procent.

Již včera vláda zveřejnila odhady resortu financí týkající se vývoje tuzemského HDP. Letos by měl klesnout o půl procenta, naopak příští rok by mohl vzrůst o jedno procento. Mírně optimističtější je zatím České národní banka, která ve své květnové prognóze počítá se stagnací ekonomiky a příští rok s růstem o 1,9 procenta. Novou predikci zveřejní na počátku srpna.

Mezinárodní měnový fond v květnu odhadl Česku pro letošek nepatrný růst HDP o jednu desetinu procenta a v příštím roce čeká oživení výkonu na 2,1 procenta.

Další vývoj nicméně mohou negativně ovlivnit spekulace ohledně setrvání Řecka v měnové unii a stavu španělského bankovního sektoru, kvůli nimž nabrala krize v eurozóně opět na intenzitě. “Její další vyostření přitom nelze zcela vyloučit, a tím pádem ani možnost šíření nákazy do ostatních zemí EU včetně České republiky,” dodala zpráva ministerva financí.