Česká spořitelna: naše účast na sKartách ztratila smysl

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Profimedia

Česká spořitelna soudí, že její účast na projektu sKaret ztrácí smysl, a to kvůli úpravám, se kterými dnes přišlo ministerstvo práce. Podle navrhovaných změn by banka účet k sKartě otevřela jen tomu, kdo by chtěl sociální kartu používat k placení či vybírání peněz z bankomatu. Dosud ho příjemci dávek museli mít automaticky. "Jsme nuceni vzít na vědomí, že MPSV od dohody jednostranně ustupuje," uvedla spořitelna.

Podle kontraktu, který uzavřely spořitelna a ministerstvo pod vedením Jaromíra Drábka (TOP 09) loni v lednu, mělo přes sKarty jít nejméně 98 procent všech státních příspěvků a podpor a v budoucnu i důchody. Sociální karty kritizovala nejen opozice, odbory a rada postižených, ale i ombudsman, ochránci dat nebo někteří koaliční politici.

Ministerstvo si nyní nechalo zpracovat analýzy, z nichž vyplynulo, že by povinnost mít účet u České spořitelny byla v rozporu s Ústavou ČR. Proto by se příjemci dávek mohli nově sami rozhodnout, zda bankovní účet k sKartě chtějí, či nikoli. Podle mluvčí ministerstva Štěpánky Filipové se má upravit i smlouva se spořitelnou.

Spořitelna uvádí, že varianta omezit funkci sKarty na pouhý identifikační nástroj, tedy bez účtu umožňujícího výplatu dávek, zásadním způsobem omezuje původní záměr. Omezuje prý i společnou dohodu mezi Českou spořitelnou, ministerstvem práce, předsedou vlády Petrem Nečasem a Českou poštou z loňského prosince.

„Prosincová dohoda byla čtyřstranná, a tudíž i ukončení dohody by se mělo odehrát za účasti všech čtyř stran. Nicméně jsme nuceni vzít na vědomí, že MPSV od dohody jednostranně ustupuje a účast banky na projektu tímto objektivně ztrácí nejen smysl,“ stojí v prohlášení ČS.

Spořitelna má také obavy, že navrhované změny by mohly vést k tomu, že její účast v projektu bude v rozporu se zákonem. „Rolí banky může být v daném projektu primárně zprostředkování platebního styku,“ stojí ve zprávě. K dalším krokům se podle platné smlouvy bude moci rozhodnout poté, co od ministerstva obdrží konkrétní návrh legislativních úprav.

Návrhy zákonů chce ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09) předložit vládě v březnu. Ministerstvo vychází ve svém návrhu z výhrad ombudsmana i Úřadu pro ochranu osobních údajů. Zákon by tak měl stanovit třeba také to, jaké údaje příjemců dávek bude možné z jednotného informačního systému předávat.

Ministerstvo práce se přitom ve smlouvě se spořitelnou zavázalo, že až do roku 2024 nebude podnikat žádné kroky, které by omezily či dokonce zrušily vyplácení dávek přes sociální karty. Naopak by se mělo maximálně snažit takovým návrhům zabránit, aby přes sKarty mohlo putovat aspoň 98 procent všech příspěvků a podpor. Podle kontraktu banka očekává, že by se přes karty v budoucnu měly vydávat i důchody a převádět peníze od jiných úřadů. Mohly by se používat i jako průkazy zdravotního pojištění.