České gripeny cvičily na Islandu útok na francouzskou fregatu

Mise českých gripenů na Islandu, 2014

Mise českých gripenů na Islandu, 2014 Zdroj: Milan Nykodym, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Cvičný útop českých gripenů na loď
Cvičný útop českých gripenů na loď
Cvičný útop českých gripenů na loď
České gripeny na Islandu
České gripeny na Islandu
15
Fotogalerie

České gripeny na Islandu nacvičovaly s islandským, dánským a francouzským námořnictvem. Trojice českých supersoniků měla za úkol cvičně zaútočit na francouzskou fregatu, sdělil Marek Maxim Švancara z české letecké jednotky.

Pět českých stíhaček JAS-39 Gripen je na Islandu od konce září, za úkol mají hlídat islandský vzdušný prostor. V ostrém nasazení jsou čeští letci a pozemní personál od počátku minulého týdne.

Na počátku tohoto týdne se zúčastnili cvičení námořnictev tří členských států NATO. Zapojily se do něj francouzská fregata Languedoc, dánská patrolovací fregata Thetis, nejnovější plavidlo Islandské pobřežní stráže Thor i několik vrtulníků. Cvičení se konalo přibližně 80 km jihozápadně od Islandu, uvedl velitel českého kontingentu na Islandu Jaroslav Tomaňa.

Hlavním úkolem českých letců bylo podle Švancary simulované napadení fregaty Languedoc, která patří mezi nejnovější plavidla francouzského námořnictva. Do služby vstoupila letos na jaře. "Lodě této třídy jsou adekvátně vybavené proti napadení ze vzduchu a právě připravenost jejich osádek mohly u Islandu prověřit české stroje JAS-39 Gripen," poznamenal Švancara.

Piloti si tak procvičili manévry při nízkém letu nad mořem. "Gripeny mají nejnižší hranici letu nad mořem 30 metrů, ale protože nelétáme nad mořem tak často, zvolili jsme bezpečnější variantu s minimální výškou letu 100 metrů," podotkl jeden z pilotů Tomáš Merta.

Během cvičení námořníci trénovali i třeba evakuaci lidí z lodí vrtulníky a motorovými čluny nebo požární poplach.