Česko je v počtu akvizic za Polskem druhé v regionu

peníze

peníze Zdroj: profimedia.cz

Česko je co do počtu fúzí a akvizic dlouhodobě za Polskem druhou nejvýznamnější zemí v regionu střední a východní Evropy. Tuzemské firmy, které byly předmětem transakcí, skončily víc než z poloviny případů v rukou zahraničních investorů, informovala společnost TPA Horwath, která analyzovala data od roku 2005 do pololetí 2012.

Celkem 70 procent z celkového počtu evidovaných transakcí se uskutečnilo pouze v rámci čtyř zemí, a to Polska, České republiky, Rumunska a Maďarska. S odstupem následovaly Bulharsko a Slovensko. Naopak nejméně obchodů proběhlo ve Slovinsku, Bosně a Hercegovině, Makedonii, Albánii a Černé hoře.

Z celkového počtu transakcí se 59 procent uskutečnilo se zapojením zahraničního investora v roli kupujícího. Výjimkou je Polsko, kde 57 procent obchodů probíhá mezi domácími investory.

K nejvyhledávanějším sektorům v celém regionu patří finanční služby (bankovnictví, pojišťovnictví, půjčky a leasingové služby), průmyslové produkty a služby (průmyslové vybavení a stroje, produkce železa a oceli, průmyslové služby) a potravinářství. V Česku byly nejatraktivnějším průmyslové produkty, služby (IT a podnikové služby) a stavebnictví.

Marek Dospiva: Na letošní a příští rok máme na akvizice stovky milionů eur