Česko riskuje ve hře o další miliardy z EU

Evropská unie

Evropská unie Zdroj: profimedia.cz

Soutěž o evropské dotace na velké národní projekty nad 50 milionů eur (přibližně 1,3 miliardy korun) jde letos do napínavého finiše. Česká republika, která dostala od roku 2007 na podporu klíčových investic do veřejné a výzkumné infrastruktury od Evropské unie téměř 82 miliard korun, se bude letos – v posledním roce sedmiletého plánovacího období – ucházet o dalších skoro 47 miliard korun.

Pokud Evropská komise nové žádosti o dotace uzná, stoupne počet odsouhlasených velkých projektů z 30 na 55. Z národní soupisky už zaslaných nebo k odeslání připravených dokumentací a poznámek ministerstva pro místní rozvoj nicméně vyplývá, že bez problému jsou záměry pouze za 9,5 miliardy korun. Projekty v objemu 37,4 miliardy korun považuje naopak rezort za rizikové. „Jako rizikové hodnotíme takové velké projekty, které nemají stavební povolení, nebo harmonogram jejich realizace sahá za horizont roku 2015,“ vysvětluje první náměstek ministra Daniel Braun. V roce 2015 skončí dvouletá lhůta, během níž je možné peníze z EU za aktuální sedmiletku dobírat.

„Rizikovým projektům musí věnovat české instituce veškerou energii. My to budeme sledovat a vyhodnocovat, abychom mohli určit optimální strategii – zda všechny záměry předložit a stihnout rychle realizovat, nebo v případě nejistot projekty fázovat či nechat některé investice do období 2014 až 2020,“ dodává náměstek.

České úřady se podle informací deníku E15 chystají nově předložit 25 záměrů včetně tří žádostí, které komise zamítla kvůli chybějícímu stavebnímu povolení. K řídicím orgánům, tedy příslušným ministerstvům, doputovalo na prvotní hodnocení deset návrhů, mezi nimi výstavba průjezdu Plzní nebo rekonstrukce železniční stanice v Olomouci.