Česko zřejmě nezavře pracovní trh Chorvatům

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Česká vláda zřejmě neomezí přístup Chorvatů na pracovní trh v Česku po vstupu Chorvatska do Evropské unie. Ministerstvo zahraničí s tím nepočítá, řekla mluvčí ministerstva Johana Grohová. Stát si ale ponechává možnost zavést omezení později, podle vývoje situace na trhu práce.

Vláda stanovisko k pracovníkům z Chorvatska projedná ve středu. Chorvatsko se stane 28. členským státem EU 1. července.

„Česká diplomacie nepočítá s tím, že by pro Chorvaty zaváděla nějaké omezení na pracovním trhu,“ řekla Grohová. Pokud by ale nastal problém, může podle ní stát ještě přístup na trh omezit. Ministerstvo navrhuje dvouletou lhůtu od vstupu Chorvatska do EU, kdy může stát na základě vyhodnocení situace na pracovním trhu v ČR rozhodnutí o volném pohybu pracovníků z Chorvatska přehodnotit.

Rozšíření EU o Chorvatsko, které patří k nejoblíbenějším destinacím českých turistů, Čechům usnadní cestování. Cestovní kanceláře si od tohoto kroku slibují rychlejší přejezdy hranic.

Chorvatsko požádalo o přistoupení k EU již před deseti lety. Jednání o podmínkách členství začala o dva roky později a skončila předloni. Z bývalé jugoslávské federace se dostalo do EU zatím jen Slovinsko, které vstoupilo v roce 2004 během velkého rozšíření, mimo jiné spolu s Českem. Zatím naposledy řady EU rozšířily Bulharsko a Rumunsko v roce 2007.