Česko zůstává v recesi, pokles se prohloubil

Průmysl, auta

Průmysl, auta

Česká ekonomika zůstává v recesi. Tuzemský hrubý domácí produkt mezičtvrtletně klesl potřetí za sebou. Podle dnešních předběžných údajů Českého statistického úřadu ve srovnání s předchozím čtvrtletím klesl o 0,2 procenta. Meziročně se snížil o 1,2 procenta, propad se prohloubil z předchozích záporných 0,7 procent. „Recese v české ekonomice se meziročně citelně prohloubila, když průmysl jakožto dřívější hlavní motor růstu výrazně snížil otáčky,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Průmysl sice v meziročním srovnání mírně vzrostl, úrovně 1. čtvrtletí však nedosáhl, uvedl ČSÚ. „Bohužel to není překvapivé, protože v důsledku evropské dluhové krize zeslábla poptávka po českém exportu,“ dodal Michal Brožka z Raiffeisenbank.

V meziročním srovnání se prohloubil propad stavebnictví, loňských výsledků nedosáhla ani odvětví obchodu a ubytování. Kladné saldo zahraničního obchodu bylo v běžných cenách o více než 20 miliard korun větší než před rokem. Domácí poptávka loňské úrovně nedosáhla.

„Žádný jiný sektor nedokázal výpadek průmyslu nahradit, jelikož přidaná hodnota ve většině důležitých sektorů zřejmě stagnovala nebo mírně klesala. Ze strany poptávky znamená kombinace slabého výkonu průmyslu a zlepšení bilance zahraničního obchodu, že do výraznějšího propadu se zřejmě dostaly investice,“ podotkl Sobíšek.

„Důvodů, které stojí za poklesem je celá řada. Jsou to špatné výsledky spotřebitelské poptávky, která táhne ke dnu celou ekonomiku, ale i nižší spotřeba vlády. Fiskální restrikce se v plné míře projevuje hlavně na stavebnictví, které měsíc od měsíce padá. Spotřeba domácností je také klesající. Ceny, respektive inflace je stále nad třemi procenty a to nepřidává na chuti nakupovat,“ dodal analytik Home Credit Michal Kozub.

Čtěte také:

Průmysl dál klesá, varovný je i vývoj zakázek

Česká ekonomika má po Portugalsku přeskočit i Řecko

Analytici upozorňují, že varovný je i vývoj předstihových ukazatelů – konkrétně pokles průmyslových zakázek. Proto se podle některých z nich možná bude ještě měnit celoroční výhled české ekonomiky.

„Jelikož předstihové ukazatele nedávají příliš šancí na obrat trendu během třetího čtvrtletí, celoroční pokles HDP bude asi citelnější, než doposud naznačovaly konsensuální výhledy. Na druhou stranu není v dnešních číslech vidět nic, co by opravňovalo zhoršit výhled i pro rok 2013. Oživení na konci 2012 či začátku 2013 vypadá stále realisticky.“ míní Sobíšek.

Čtěte také:

Výhled české ekonomiky se horší

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla o 0,7 procenta

Česká národní banka na začátku měsíce zhoršila v nové prognóze odhad vývoje tuzemské ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos podle ČNB hospodářství klesne o 0,9 procenta a příští rok poroste o 0,8 procenta. ČNB tak následovalo ministerstvo financí, které v červenci také zhoršilo svou prognózu.

Prognózy vývoje českého HDPPrognózy vývoje českého HDP | E15

„Česká ekonomika je fundamentálně zdravější, než většina evropských ekonomik a přesto výrazně zaostává ve svém výkonu. Naši sousedé rostli i ve druhém čtvrtletí slušnými tempy. Německo o 0,3 procenta, Rakousko o 0,2 procenta, Slovensko dokonce o 0,7 procenta. V takové situaci by vláda měla být v úsporných opatřeních velmi opatrná a naopak hledat vhodné investiční výdaje. Z hlediska tempa růstu ekonomiky jsme na tom bohužel úplně stejně jako Maďaři,“ poznamenal Brožka.

v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesla o 0,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,8 procenta.