Český daňový systém se stabilizoval, míní Moody's. Potvrdila známku A1

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service v pátek potvrdila České republice rating A1 se stabilním výhledem. Podle ní je to díky významné stabilizaci daňového systému a omezeným dopadům dluhové krize z eurozóny. ČR získala tento rating již po šesté.

Podle Moody's Praha prokázala, že je nadále odhodlána přijímat rázná opatření k snižování deficitu. Tyto kroky byly podle agentury klíčové k zachování důvěryhodnosti fiskální politiky a vytvoření daňové rezervy před nástupem nové vlády po pádu kabinetu Petra Nečase.

V loňském roce české úřady překonaly konsolidační cíle, a to třetí rok po sobě a navzdory velmi nepříznivému makroekonomickému prostředí a politickému napětí, které vedlo k rozpadu vládní koalice, dodala Moody's.

Agentura také uvedla, že nákaza dluhové krize v eurozóně měla na Česko omezený vliv. Klíčovou silnou stránkou české ekonomiky je velmi likvidní a dobře kapitálově zajištěný bankovní systém, který poskytuje stabilní finanční základ. Tím se snižuje závislost vlády na financování ze strany zahraničních investorů a vzniká ochrana před výkyvy na finančních trzích.

Moody's vyzdvihla, že obezřetné politické kroky byly také důležitým faktorem při potlačování tendence zvyšování nákladů. Český finanční systém je stále pevný. Banky se drží tradičního obchodního modelu, který se zaměřuje na úvěry opírající se o vklady. Nákaza prostřednictvím finančního systému je tak nepravděpodobná, uzavřela Moody's.