Český pavilon pro Expo v Ósace bude celý ze skla. Architekti už začínají připravovat jeho stavbu

Vítězný návrh na český pavilon na Expo v Ósace v roce 2025 od Apropos Architects.

Vítězný návrh na český pavilon na Expo v Ósace v roce 2025 od Apropos Architects. Zdroj: Apropos Architects

Vítězný návrh na český pavilon na Expo v Ósace v roce 2025 od Apropos Architects.
Vítězný návrh na český pavilon na Expo v Ósace v roce 2025 od Apropos Architects.
Vítězný návrh na český pavilon na Expo v Ósace v roce 2025 od Apropos Architects.
Smlouvu o stavbě podepsali ve čtvrtek v Černínském paláci generální komisař české účasti na světové výstavě Ondřej Soška s jednatelem Michalem Gabašem z architektonického studia Apropos Architects.
Podpisy připojili i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a japonský velvyslanec Hideo Suzuki.
7
Fotogalerie

Už za dva roky se návštěvníkům výstavy Expo v Japonsku otevře skleněný český pavilon. Smlouvu o stavbě podepsali ve čtvrtek v Černínském paláci generální komisař české účasti na světové výstavě Ondřej Soška s jednatelem Michalem Gabašem z architektonického studia Apropos Architects, které je autorem vítězného návrhu. Nyní začne připravovat projektovou dokumentaci pavilonu. Podpisy připojili i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a japonský velvyslanec Hideo Suzuki.

„V roce 2025 se Expo po 55 letech vrátí do japonské Ósaky. A já jsem moc rád, že Česko u toho nebude chybět,“ řekl Lipavský. „Expo je celosvětově nejvýznamnější marketingovou akcí. Je to výborná příležitost pro podporu a šíření dobrého jména Česka v zahraničí,“ dodal. Podoba pavilonu vzešla z architektonické soutěže, kam se přihlásilo 38 návrhů. Vítězný návrh od Apropos Architects označil Lipavský za vizuálně i funkčně aktraktivní.

Budova bude vypadat jako zářivá skleněná spirála, uvnitř které bude auditorium pro výstavy nebo koncerty. Kolem sálu povede dřevěná cesta nahoru až ke střeše pavilonu. „Japonští organizátoři nám dali skvělé místo v centru veškerého dění. Takže budeme určitě patřit mezi největší atrakce celého Expa,“ řekl Soška.

„Návštěvník, který prochází tím pavilonem nahoru, zažívá takový exkluzivní zážitek z kombinace denního světla, exponátů a postupně gradující cesty, a dostane se na střechu pavilonu, odkud je krásný výhled na moře. Máme úplně skvělou parcelu přímo na pobřeží,“ řekl architekt Gabaš. Na projektové dokumentaci budou čeští architekti spolupracovat s japonským studiem Kino Architects.

Zřejmě nejsložitější a nejnákladnější složkou celé budovy je její fasáda. Ta je navržena z tabulového spékaného skla, které je dole pískované a nahoře čiré. Sklo se poveze z České republiky. Architekti v návrhu zatím nepracovali s bezpečnostním sklem, které je v Japonsku nutné kvůli častým zemětřesením, změna může projekt prodražit. Podle Sošky půjde na výstavbu zhruba 120 až 150 milionů korun. Celkový rozpočet na českou účast na výstavě dosáhne zhruba 490 milionů korun, jde o peníze ze státního rozpočtu doplněné o soukromé zdroje.

„Od zahájení výstavy Expo 2025 nás dnes dělí pouhých 744 dní a časový harmonogram je velice napjatý. Za tu dobu musíme připravit kompletní technickou dokumentaci, musíme získat všechna stavební povolení a realizaci provést na druhé straně světa,“ upozornil Soška, podle kterého jsou nicméně japonské úřady připraveny na svižné povolování. Na realizaci mají spolupracovat čeští a japonští stavitelé.