Český průmysl dál brzdí. Rostl jen o 1,7 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Průmyslová výroba v říjnu meziročně vzrostla o 1,7 procenta. To je výrazně méně než bylo očekávání analytiků agentury Reuters, kteří oodhadovali růst 2,4 procenta. „Průmysl jako dosavadní tahoun české ekonomiky ubírá na tempu s tím, jak zpomaluje zahraniční poptávka. O tu domácí se opírat nemůže, protože ta klesá nepřetržitě už půl roku," komentoval výsledky analytik ČSOB Petr Dufek. Hodnota nových zakázek vzrostla meziročně o 2,1 procenta.

Říjnové výsledky českého průmyslu sice představují drobné zrychlení oproti zářijovému revidovanému růstu o 1,6 procenta, čísla ale příliš optimismu nepřinášejí.

„Průmysl brzdí ještě rychleji, než se čekalo. Alespoň z říjnových čísel za průmyslovou výrobu je vidět rychlé zpomalování výroby tohoto motoru ekonomiky,“ uvedl Dufek.

K růstu opět nejvíce přispěla výroba motorových vozidel s meziročním růstem o 16,6 procent. Největší propad zaznamenala výroba počítačů a elektrotechniky - o 17,2 procent. Nedaří se ani potravinářství.

Nové zakázky ze zahraničí vzrostly o 8,4 procenta, zatímco tuzemské klesly o 7,8 procenta. K meziročnímu růstu nových zakázek celkem nejvíce přispěla výroba chemických látek a chemických přípravků o 13,2 procenta. Mírně ale oslabily zakázky pro automobilový průmysl.

PrůmyslPrůmysl | CSU

Horší časy průmysl podle analytiků ještě čekají. „Vzhledem k nejnovějšímu vývoji nálad v zahraničí i vývoji indexu nákupních manažerů se dá počítat jen s dalším zpomalováním průmyslu v závěru roku. A s koncem roku přijde i propouštění, které v průmyslu zatím vidět nebylo,“ uvedl Dufek.

Podle Pavla Mertlík z Raiffeisenbank se pak příští rok průmyslová výroba dostane dokonce do poklesu – meziročně ho odhaduje na 2,7 procent. Nic na tom prý nemění ani poslední zprávy z Německa. „Včera příjemně překvapil růst průmyslových objednávek v Německu (za říjen meziročně 5,4 procenta), což dává českému průmyslu pro příští měsíce určitou naději. My se však domníváme, že šlo spíše o dočasnou korekci předchozích poklesů,“ podotkl Mertlík.