Čeští investoři jsou nejaktivnější v regionu, loňské fúze přesáhly 200 miliard

Šanony

Šanony Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Počet nákupů a prodejů firem vzrostl loni v Česku o polovinu na 233. Český trh fúzí a akvizic tak dosáhl nejlepšího výsledku od roku 2007 a Češi byli nejaktivnějšími investory v regionu střední a jihovýchodní Evropy. Vyplývá to z dat poradenské společnosti EY, která každoročně žebříček fúzí a akvizic sestavuje.

Česká republika předstihla Polsko i Turecko a obsadila tak podle odhadované hodnoty uskutečněných a odhadovaných transakcí první místo ve střední a jihovýchodní Evropě. V počtu transakcí Česku patří čtvrté místo za Tureckem, Bulharskem a Polskem. Nejatraktivnějšími sektory z pohledu investorů v ČR byly nemovitosti, služby a výroba.

Odhadovaný objem transakcí uskutečněných na českém trhu fúzí a akvizic meziročně vzrostl o 21 procent na 10,63 miliardy dolarů (přes 208 miliard korun). Nárůst způsobily především dvě velké transakce uzavřené loni společnostmi Telefónica Czech Republic a Net4Gas. Tyto dvě transakce tvořily 51 procent hodnoty všech transakcí v roce 2013 a byly zároveň největšími transakcemi v regionu.

„Nejčerstvější žebříček lze určitě hodnotit jako úspěch ČR a českých investorů, protože Polsko i Turecko jsou řádově větší ekonomiky. Výsledky aktivity fúzí a akvizic co do odhadovaného objemu transakcí představují pro Česko třetí rok růstu. Převážná většina transakcí jsou tzv. sekundární prodeje, které reflektují strategické změny v rozložení sil větších hráčů v konkrétním odvětví a regionu,“ uvedla partnerka EY pro fúze a akvizice Petra Wendelová.

Významnou roli sehrály české firmy v zahraničí, jejichž aktivita v posledních deseti letech systematicky narůstá, dodala.

O české firmy stojí už jen Češi