Čeští vojáci zůstanou v Afghánistánu i na Balkáně, poslanci schválili mise

Střídání vojáků české strážní roty na vojenské základně Bagrám v Afghánistánu. Speciál s poslední padesátkou vojáků přistál v Praze-Kbelích.

Střídání vojáků české strážní roty na vojenské základně Bagrám v Afghánistánu. Speciál s poslední padesátkou vojáků přistál v Praze-Kbelích. Zdroj: ctk

Sněmovna schválila vládní plán zahraničních misí české armády pro příští dva roky. Vojáci mají působit například v Afghánistánu, v Mali nebo na Balkáně. Pro bylo 134 ze 176 přítomných poslanců. Proti jich hlasovalo 27, hlavně z řad KSČM. Senát schválil návrh už minulý týden.

Náklady na zahraniční operace se příští rok předpokládají přibližně ve výši 1,48 miliardy korun. O rok později mají stát 1,72 miliardy korun. Plán podle ministra obrany Martina Stropnického počítá s nasazením vojáků do konkrétních zemí a vyčlenění určitého počtu příslušníků, kteří by mohli jet do mise NATO, EU nebo OSN v Africe a na Blízkém východě operativně při náhlé krizové situaci.

Možný rozpor s ústavou

O takovém nasazení podle ministra rozhodne vláda a ihned informuje obě parlamentní komory. Pokud by mise trvala déle než dva měsíce, budou ji Sněmovna a Senát schvalovat. Kterákoli komora bude mít možnost rozhodnout o ukončení mise, dodal Stropnický.

Tato část návrhu budila otazníky poslanců ODS, ač jej jako celek podpořili. Poukazovali na možný rozpor s ústavou. „S námitkou se vypořádá ústavně-právní výbor a legislativci,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. Sněmovna v tomto směru přijala doplňující usnesení. Možná je i úprava legislativy.

Prioritní Afghánistán

Prioritním zůstává podle ministerstva působení v Afghánistánu, kde budou čeští vojáci pokračovat ve výcviku vojáků a policie, podílet se budou i na ochraně spojeneckých vojsk. V zemi by tak mělo působit až 310 vojáků v operaci Resolute Support pod vedením NATO, až 20 osob při ochraně českého zastupitelství v Kábulu a až 20 lidí, kteří budou pomáhat afghánským silám s bojem proti výrobě a distribuci drog.

Kabinet dále počítá s působením českých sil na Balkáně, a to v celkovém počtu do 20 lidí, i v oblasti severní Afriky, Sahelu a Blízkého východu. Nyní je několik desítek českých vojáků na misi EU v Mali. V prvním pololetí příštího roku má v celém regionu - tedy i v pozorovatelské misi na Sinajském poloostrově - působit až 70 lidí, jejichž počet by v případě potřeby mohl od 1. července 2015 stoupnout na 220.

Alianční síly rychlé reakce

České síly by mohly působit taky v operacích aliančních sil rychlé reakce (NRF) v počtu do 1500 osob v příštím roce a do 452 lidí v roce 2016. Až 950 lidí by mělo být v prvním pololetí roku 2016 k dispozici pro operace bojových uskupení EU, v druhém pololetí téhož roku pak 250.

Sněmovna projednala taky informaci o loňských armádních misích, které i s přípravou stály zhruba 1,25 miliardy korun. Dolní komora vojákům na návrh Jany Černochové (ODS) poděkovala.