Chovanec: Německo nám kvůli kvótám nemůže zastavit fondy

Ministr vnitra Milan Chovanec

Ministr vnitra Milan Chovanec Zdroj: CTK

Německý návrh na omezení vyplácení peněz z evropských fondů zemím, které odmítají kompromis při rozdělování běženců v Evropské unii, není podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) proveditelný. Vyžaduje jednání všech 28 států Evropské unie, řekl dnes ministr novinářům. Chovanec doufá, že Německo nápad opustí. Česko totiž svůj odmítavý postoj k povinným kvótám při rozdělování běženců nezmění.

„To krácení peněz, si myslím, že nemůžou naši partneři v Německu myslet vážně. O těch kohezních fondech, o fondech Evropské unie, vyjednává celá osmadvacítka a velice dlouho. Je to změna legislativy a Německo jako jedna země nemůže tuto věc prosadit,“ řekl Chovanec. Dodal, že pokud by Evropa zvolila tuto cestu, tak je na začátku vleklé krize.

Chovanec reagoval na slova německého ministra vnitra Thomase de Maiziére, aby země, které odmítají povinné kvóty, dostávaly méně peněz z EU. S nápadem údajně přišel předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Komise to ale popřela. Na české politické scéně i tak myšlenka vyvolala nesouhlas. Už dříve podobné úvahy odmítl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Návrh kritizují zákonodárci napříč politickým spektrem.

Ministr Chovanec již dříve uvedl, že aktuálně největším problémem řešení migrační krize je nekonzistentní politika Německa. „Ukazování svalů“ sousedům přes hranice to podle něj nezakryje. Chovancovi se také nelíbí, že se o krocích a postojích sousední země dozvídá z médií.

Evropská komise chce prosadit, aby si členské státy unie přerozdělily na 120 tisíc uprchlíků, kteří jsou nyní v Itálii, Řecku a Maďarsku. Zatímco většina zemí osmadvacítky s návrhem souhlasí, Česko a další státy střední Evropy jsou proti.

Chovanec kvóty označil za mediální proklamace, které nejsou aplikovatelné. Některé evropské země podle něj ale nechtějí český postoj pochopit. Ministr zopakoval, že podle jeho názoru uprchlíci nechtějí v ČR zůstávat a Česko je ani nebude schopné donutit.

Karel Schwarzenberg: Řveme, jako by nám uprchlíci řezali krky

Kuvajtský velvyslanec: Stereotypy se šíří příliš snadno