Chovanec: Problémem při řešení migrační krize je hlavně německá politika

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: CTK

Nekonzistentní politika Německa je podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) aktuálně největším problémem řešení migrační krize. Ukazování svalů sousedům přes hranice to podle něj nezakryje. Chovanec to uvedl v reakci na slova německého ministra vnitra Thomase de Maiziére, podle něhož by Evropská unie měla omezit vyplácení peněz ze strukturálních fondů zemím, které odmítají kompromis při rozdělování běženců v osmadvacítce.

„Aktuálně největším problémem řešení migrace je nekonzistentní politika Německa. Ani ukazování svalů sousedům přes hranice to nezakryje!“ napsal ministr vnitra na Twitteru. Narážel tak i na pondělní rozhodnutí Německa dočasně obnovit pohraniční hlídky na hranici s Rakouskem, i když původně Berlín tvrdil, že přijme všechny uprchlíky, kteří do země směřují.

S návrhem na to, aby země, které odmítají povinné kvóty, dostávaly méně peněz z EU, údajně přišel předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Komise to ale popřela. Na české politické scéně i tak ale myšlenka vyvolala nesouhlas. Už dříve podobné úvahy odmítl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který dnes v Poslanecké sněmovně o migraci promluví k zákonodárcům. Migrační krize bude prvním bodem dnešního jednání Sněmovny.

Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy nemá návrh na omezení čerpání prostředků z fondů EU žádný právní základ. „Výhrůžky (Německa), že nám seberou fondy EU kvůli jinému názoru, jsou plané řeči. Neexistuje právní cesta, jak to udělat,“ uvedl.

Myšlenku kritizuje i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). „Nechce se mi věřit, že Německo podpoří návrh předsedy EK omezit vyplácení peněz těm zemím, které odmítají nápad na povinné kvóty,“ napsal na Twitteru. „Přeloženo: Můžete svobodně zastávat jakýkoliv názor - pokud je ovšem stejný, jako má Německo!,“ doplnil.

„Já to považuji spíše za výrok pro voliče v Německu. Nepovažuji to v současné chvíli za relevantní. Je to politický názor pana ministra,“ konstatoval zase lidovecký předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík. V případě potřeby jsou lidovci pro zvýšení ostrahy jižní hranice Česka. Znovu také odmítli kvóty. Pokud do lodi teče, je třeba ucpat díru, a ne se snažit rovnoměrně rozprostřít vodu, míní.

Proti jsou i komunisté, podle nichž Evropská komise při řešení migrační krize postupuje zcela nekompetentně. Podle šéfa strany Vojtěcha Filipa se pokusila podvést členské státy, když chtěla do jednotlivých zemí EU rozdělit několik desítek tisíc uprchlíků v době, kdy do Evropy přicházelo mnohem více lidí.

Evropská komise chce aktuálně prosadit, aby si členské státy unie přerozdělily na 120 tisíc uprchlíků, kteří jsou nyní v Itálii, Řecku a Maďarsku. Zatímco většina zemí osmadvacítky s návrhem souhlasí, Česko a další státy střední Evropy jsou proti.

Le Figaro: Uprchlická krize rozmetala schengenský prostor