Chystaná změna ústavy ztíží odstranění vlády

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: Anna Vackova, E15

Vládní koalice plánuje ztížit opozici shození vlády. Navrhovaná novela ústavy z dílny místopředsedkyně vlády a šéfky legislativní rady vlády Karolíny Peake (VV) počítá s tím, že odpůrci kabinetu by nemohli přijít jen s návrhem na vyslovení nedůvěry vlády jako dosud, ale současně by museli navrhnout jméno budoucího premiéra. Informuje o tom dnešní vydání deníku Právo. Peake v těchto dnech rozeslala návrh rezortům k připomínkám.

Složitější pravidla pro shazování vlády označuje koalice za „vyslovení konstruktivní nedůvěry“. ODS, TOP 09 a Věci veřejné se k tomu zavázaly v koaliční smlouvě. Obdobný postup je běžný například v Německu, Španělsku, Polsku či Maďarsku.

Koalici jde podle listu o to, že s vyslovováním nedůvěry by se nemělo žonglovat, jak se komu zachce. „Přispělo by to k vyšší stabilitě vlády a moci výkonné jako celku, neboť sněmovna, které je vláda odpovědná, poměrně často jedná o vyslovení nedůvěry vlády, což politickou a ve svých důsledcích i ekonomickou situaci v ČR destabilizuje,“ tvrdí v návrhu Peake.

Jen v nynějším volebním období poslanci hlasovali o nedůvěře dvakrát, ještě častěji to bylo v období soubojů bývalého premiéra Mirka Topolánka (ODS) a Jiřího Paroubka (ČSSD), připomíná deník.

Podle navrhované změny ústavy by už ale takový krok byl daleko složitější. Vedle shody na novém premiérovi chce novela zavést také periody, v nichž by bylo možné o nedůvěře hlasovat. V případě neúspěchu by mohli odpůrci vlády přijít s dalším návrhem nejdříve za půl roku. A pokud by chtěli hlasovat dříve, už by takový návrh musela předložit nikoli jen padesátka poslanců, ale osmdesátka.

Chystaná změna ústavy by také mohla omezit pravomoci prezidenta. Po vyslovení nedůvěry vládě by už nebylo na hlavě státu, koho by sestavila pověřením nového kabinetu, ale musela by se řídit rozhodnutím poslanců, kteří by nového ministerského předsedu navrhli.

Ke schválení ústavní změny bude ale koalice potřebovat v parlamentu také souhlas opozice. Podle Práva se dá tudíž předpokládat, že koalici se její návrh prosadit nepodaří.