Cigaretový kouř vadí v restauracích stále více lidem, odpůrců už je většina

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Kouření v restauracích, kavárnách či barech vadí v Česku stále více lidem, ukázal letošní výzkum Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) a agentury Ipsos. Oproti roku 2012 stoupl jejich počet o deset procentních bodů, na 52 procent. Razantně také přibylo těch, kteří by rozhodně zákaz kouření uvítali, z 28 na 40 procent, řekl dnes novinářům vedoucí studentského projektu FSV UK Miroslav Slíž. V Česku kouří třetina dospělých.

„Letošní průzkum ukázal jasný nárůst lidí, kteří by rozhodně uvítali zákaz kouření v restauracích,“ řekl s tím, že celkově si zákaz kouření v restauracích přeje 78 procentech dotázaných. Výsledky byly zveřejněny při příležitosti Světového dne bez tabáku, který je 31. května.

Zákaz kouření v restauracích platí ve většině zemí EU. V Česku chce ministerstvo zdravotnictví kouření v těchto zařízeních zakázat pod hrozbou sankcí od roku 2016. Zvýšit se má i ochrana dětí před kuřáctvím, cigarety by neměly být volně dostupné v automatech a na internetu. Zákaz by se týkal i elektronických cigaret a bylinných výrobků ke kouření.

To, že se zatím nepodařilo v Česku zákaz prosadit, ač naprostá většina obyvatel zákaz kouření v restauracích podporuje, přičítá přední česká odbornice na léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková korupci. „Ve světě to vychází tak, že míra kontroly tabáku je nepřímo úměrná míře korupce v dané zemi, tedy čím větší korupce, tím menší kontrola tabáku,“ řekla.

Zákaz by uvítala i část kuřáků

Podle průzkumu, v němž letos odpovídalo 1009 lidí, více vadí kouření vysokoškolákům, kde se tak vyslovilo 76 procent, zatímco u lidí se základním vzděláním a vyučených jen 51 procent. Procento odpůrců zákazu se oproti předchozímu průzkumu, v němž odpovídalo 8488 lidí, téměř nezměnilo, z 12 procent kleslo na 11. „Zajímavá je podpora zákazu kouření v restauracích u samotných kuřáků: 39 procent každodenních kuřáků by zákaz uvítalo, stejně jako 67 procent občasných a 79 procent příležitostných kuřáků,“ uvedl Slíž.

Za poslední tři roky se počty kuřáků téměř nezměnily, každý nebo téměř každý den si zapálí 24 procent Čechů. Stouplo nekuřáctví, zejména mezi muži, z 64 na 66 procent. Ostatní kouří několikrát za měsíc či výjimečně. Lidé s vyšším vzděláním kouří méně často než lidé s nižším vzděláním. Alespoň jednou týdně si zapálí 28 procent patnáctiletých dívek a 22 procent stejně starých chlapců. Až polovina dětí dýchá doma tabákový kouř.

Způsob prevence

Další průzkum z roku 2013 potvrdil, že zákazem lze předejít tomu, aby s kouřením začínali mladí lidé. „Zjistili jsme, že kdyby platil zákaz kouření v restauracích, tak by 30 procent těch, kteří začali kouřit před 18. rokem, kouřit vůbec nezačalo,“ připomněl Slíž.

„Česko jako jediná z 28 členských zemí má pouze dobrovolnou regulaci kouření, majitelé restaurací se tedy mohou rozhodnout sami a teoreticky by tak všechny restaurace mohly být kuřácké,“ upozornil Jiří Jeřábek z iniciativy Česko bez kouře.

Varování provozovatelů restaurací, kaváren či barů, že po zákazu kouření kvůli nedostatku zákazníků zkrachují, nejsou podle průzkumu oprávněná. Lze naopak očekávat nárůst návštěv o tři až šest procent a nárůst tržeb pro celý trh až o šest miliard korun.

Němeček navrhl úplný zákaz kouření v restauracích od roku 2016