Člen ANO kritizuje hnutí: Ztratilo hodnoty a ideály

Premiér v demisi Andrej Babiš

Premiér v demisi Andrej Babiš Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Člen ANO v pražských Letňanech Dušan Mourek se v dopise spolustraníkům pustil do fungování hnutí v Praze. Napsal, že ANO ztratilo hodnoty a ideály a sbírá tzv. trafiky. Kritizuje rovněž fungování domovského ANO na Praze 18. Pravost dopisu potvrdil šéf ANO Prahy 18 Stanislav Nekolný. Dopis začalo řešit ANO Prahy 18. Nekolný Mourkovy výtky odmítl. Roky jej prý neviděl a v minulosti nereagoval např. ani na pozvánky na akce, které Nekolný rozesílal. V Praze získalo v roce 2014 ANO 22,08 procenta hlasů.

ANO v roce 2013 se od toho současného podle Mourka liší. "Konec trafik. Prahu řídí nemehla. Funkční tým na magistrátu, prostě ho postavíme! Pamatujete? A jaká je realita? Amatérismu a neschopnosti týmu kolem primátorky (Adriany Krnáčové) se smějí všechny sociální sítě," napsal.

Kritizoval také ANO v Letňanech, jehož předseda Nekolný podle něj netransparentně hnutí ovládl a navíc získal tzv. trafiku v dozorčí radě městské firmy Operátor ICT.

"Nedosti na tom, že oblastní organizaci ovládl klasickým velrybářským stylem, kdy si nechal zapsat mezi členy na Prahu 18 z jiných městských částí celý svůj fotbalový tým, a oblast si tak zřejmě doslova ´koupil´. Nyní postoupil o krok dále, a posunul se od fotbalu až do dozorčí rady pražské společnosti Operátor ICT," napsal v dopise, v kterém kritizoval fungování ANO také na celostátní úrovni.

Nekolný řekl, že oblastní sdružení se dopisem začalo zabývat. Mourkova tvrzení odmítl. "To, že bych si převedl 11 fotbalistů je naprostý nesmysl, což je snadno doložitelná věc.

Pana Mourka jsem viděl jednou v životě v roce 2016, od té doby nereagoval na maily, jakákoliv pozváni typu oblastních sněmů nebo akce pořádané hnutím ANO," řekl Nekolný.

ANO v Praze 18 podle Nekolného do roku 2016 nefungovalo, nepřijímalo členy, nekomunikovalo a pro komunální volby před více než třemi lety ani nesestavilo kandidátku. Od té doby se prý členská základna rozrostla, oblastní organizace pořádá kontaktní kampaně nebo komunikuje s lidmi přes sociální sítě.

Pražské ANO v současné době vybírá lídra pro letošní komunální volby. Hlasování členů začalo dnes a jednička kandidátky má být známa v sobotu. Současná primátorka Krnáčová oznámila, že již kandidovat nebude. V kuloárech se nejčastěji mluví o tom, že by ji mohl nahradit v pozici lídra poslanec a zastupitel Patrik Nacher (za ANO).

Na pražském magistrátu vládne ANO v koalici s ČSSD a Trojkoalicí (SZ, KDU-ČSL a STAN). Koalice má v zastupitelstvu má těsnou většinu 33 hlasů.