ČNB: Ekonomika poroste rychleji, než se předpokládalo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos čeká růst hrubého domácího produktu o 2,6 procenta a příští rok o 3,3 procenta.

„Růst ekonomiky letos podpoří zrychlující dynamika zahraniční poptávky, uvolnění domácích měnových podmínek a v menší míře fiskální (rozpočtová) politika,“ uvedl Singer.

Bankovní rada rovněž upozornila, že se zvyšuje pravděpodobnost, že ČNB opustí režim devizových intervencí později. Prognóza počítá s udržením kurzu poblíž 27 korun za euro do počátku příštího roku. Podle Singera totiž nebudou zřejmě inflační tlaky na počátku příštího roku tak vysoké, aby centrální banka režim intervencí ukončila.

Prognóza HDPPrognóza HDPPrognóza HDP | CNBZdroj: ČNB

Podle nové prognózy by měla inflace ve druhém čtvrtletí 2015 činit 2,3 procenta a ve třetím čtvrtletí 2,2 procenta. Předchozí odhad počítal ve druhém čtvrtletí s inflací 2,8 procenta a ve třetím čtvrtletí s inflací 2,5 procenta. Průměrná inflace za celý letošní rok podle Singera bude 0,8 procenta, což je nejnižší hodnota za posledních deset let. Příští rok očekává ČNB průměrnou inflaci 2,2 procenta.

Ministerstvo financí v nové dubnové prognóze rovněž zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce, a to na 1,7 procenta z lednových 1,4 procenta. Pro rok 2015 nadále počítá s růstem dvě procenta. Podle Evropské komise česká ekonomika letos vzroste o dvě procenta. V roce 2015 by měl růst HDP dosáhnout 2,4 procenta.

Nízké úrokové sazby až do příštího roku
Bankovní rada rovněž naznačila, že příští rok domácí úrokové sazby nemusí rychle růst. Tržní úrokové sazby by měly podle prognózy zůstat na současných velmi nízkých úrovních až do počátku příštího roku.